Egy év alatt 60 százalékkal drágult az euró

Vágólapra másolva!
Csütörtökön a dollárhoz viszonyítva újabb árfolyamrekordot döntött az euró, délután egy euró 1,3237 dollárt ért a nemzetközi devizapiacon, két nappal azután, hogy kedden először lépte át az 1,30 dolláros határt.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön röviddel fél öt előtt az euró 1,3221 dollárt ért a budapesti bankközi devizapiacon. Az euró drágulása két hónappal ezelőtt kezdődött 1,20 dollárról elsősorban az amerikai külkereskedelmi és költségvetési kettős hiánnyal kapcsolatos aggodalmakra. Kedden erőteljesebben drágulni kezdett az euró a G-20-ak csoportjának hétvégi berlini ülése után, mert a részt vevő ipari és fejlődő országok pénzügyminiszterei és jegybanki vezetői a kiadott közleményben nem tettek említést egy esetleges egységes fellépésről az euró gyengítése érdekében.

A szerdai erősödés oka elsősorban az volt, hogy Oroszország kilátásba helyezte euró-devizatartalékai növelését. Csütörtökön a Rabobank egyik londoni elemzője azt mondta, hogy a piacon dollárellenes a hangulat és a dollárgyengülés trendje folytatódik, az euró valószínűleg hamarosan eléri az 1,35 dollárt, majd ezután gyengülni kezd.

Hosszabb távon, a nyár közepéig számos szakértő arra számít, hogy az euró 1,40 dollárig emelkedik. Az 1999. január 1-én hivatalosan bevezetett euró világkereskedelmi premierje 1999. január 4-én, hétfőn volt az ausztráliai Sydneyben, 1,1747 dolláros árfolyamon, majd aznap délelőtt Londonban 1,1855 dolláros napi csúcsot ért el a közös valuta, és ez maradt a legmagasabb szintje tavaly májusig. Eddigi mélypontja 0,8225 dollár volt, 2000. októberben, azóta mintegy 60 százalékkal drágult az euró.