Jóval drágább lesz a hullámvasútozás

Bevételeinek növelése érdekében a belépődíjat 200-ról 300 forintra emeli és egyúttal a játékok felénél 25 százalékos áremelést hajt végre idén a Budapesti Vidám Park Rt.

A cégnek ezt a javaslatot tartalmazó üzleti tervét az elmúlt évi I-III. negyedévi beszámolóval együtt vita nélkül, egyhangú szavazással fogadta el kedd délutáni ülésén a Fővárosi Közgyűlés Tulajdonosi Bizottsága.

A beszámolási időszakban a vidámparkot mintegy 850 ezren keresték fel. A társaság összes bevétele csaknem 25 százalékkal, 146 millió forinttal nőtt, az üzemi bevétel azonban jelentősen elmaradt a tervezettől. A cég vezetői ezt a nyári szezon esős hétvégéivel, a kánikulával, valamint azzal indokolták, hogy az előző évinél 100 forinttal alacsonyabb belépődíjat határoztak meg.

Beruházásokra tavaly 83 millió forintot költött a cég, amiből mintegy 16 milliót a beléptető és a forgalomszámláló berendezésekre, 11,5 milliót pedig egy szökőkút létesítésére költöttek. A beruházásokra év elején 35 milliós hitelt vettek fel, év közben pedig megkezdték az elmúlt három évben erre a célra felvett összesen 115 millió forint törlesztését, amelyre mintegy 29 milliót fordítottak.

A vidámpark idén a nettó árbevétel 9,1 százalékos növelését és a tavalyinál 35 százalékkal nagyobb, 36 milliós nyereséget tervez, döntően a szórakoztatás és a vendéglátás bevételeiből. A szupercsónak helyett idén egy új, vadvízi utazás nevű játékot bérelnek. Az egykori játékterem helyére, ahol tavaly nem sikerült éttermet kialakítaniuk, egy őslény kiállítást terveznek. Az eddig ingyenes felfújható csúszda használatáért pedig idén már pénzt kérnek.

A társaság vezetői szűkös forrásaik pótlására egyebek között azt kérték, hogy engedjék el az iparűzési adót és a kulturális járulékot, hogy a nyereséget is fejlesztésre költhessék. A főpolgármesteri hivatal kulturális ügyosztálya az előterjesztéshez csatolt véleményezésében indokolatlannak tartja, hogy az társaság az idei tervezésnél a tavalyi tényleges látogatószámot alapul véve 35 százalékos eredménynövekedést tervez. Az ügyosztály kérdésként veti fel, hogy a belépődíjak és a játékok használatának drágítása miatt nem csökken-e tovább a park látogatóinak száma.

KAPCSOLÓDÓ CIKK