A vártnál rosszabb a gazdaság állapota

Vágólapra másolva!
A magyar gazdaság a vártnál lassabban bővült, miközben az egyensúlyi mutatók tovább romlottak - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal és a jegybank keddi, valamint a pénzügyi tárca hétfő esti adataiból. A kedvezőtlen hírek hatására a forint gyengült és a tőzsdeindex esett.
Vágólapra másolva!

Az előzetes számítások alapján Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) az idei év második negyedévében 3,1 százalékkal nőtt éves szinten - közölte kedden a KSH. Elemzők 3,3 százalékos gazdasági növekedést valószínűsítettek.

A jegybank által közzétett makroadat is kedvezőtlen: e szerint a folyó fizetési mérleg hiánya júliusban 173 millió euro volt, míg elemzők mindössze 50 millió eurós deficitre számítottak.

Hétfő este a pénzügyi tárca azt közölte, hogy az államháztartás - helyi önkormányzatok nélküli - hiánya augusztus végéig 656 milliárd forint volt, ami az éves előirányzat 129,8 százaléka.

A vártnál gyengébb makrogazdasági adatok hatására kisebb forinteladási hullám indult el kedden reggel a bankközi devizapiacon, s az erősödő kamatemelési spekulációk hatására az overnight forintkamatok is emelkedni kezdtek - értesült az MTI-ECO. A kedvezőtlen adatok nyilvánosságra kerülése után fél óra alatt 21 bázisponttal, 11,18 százalékra gyengült a magyar valuta árfolyama az euróhoz képest.

A Budapesti Értéktőzsde BUX-indexe a tőzsdenyitás után negyed órával 1,45 százalékkal 7514 pontra csökkent. Valamenyi vezető részvény veszített értékéből, miközben az állampapír-piaci hozamok emelkedtek.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Makro
(az Üzleti Negyed rovata)

Tőzsde
(az Üzleti Negyed rovata)

Korábban:

Makrogazdasági aggodalmak gyengítik a részvénypiacokat
(2002. szeptember 3.)

A kormány jövőre csökkentené az adóterheket
(2002. szeptember 2.)