Apad a rejtett gazdaság, visszaszorul a korrupció

Vágólapra másolva!
Tovább csökkent a rejtett gazdaság súlya Magyarországon. Javult a cégek adózási és szerződéses fegyelme. Többek között ez derül ki Semjén András és Tóth I. János Rejtett gazdaság és adózási magatartás című tanulmányából. A kutatók az okok között a kedvezőbb gazdasági kilátásokat, a javuló gazdasági változásokat, és a magyar gazdaság - a nyugat-európai gazdaságba - integrálódását emelik ki.
Vágólapra másolva!

A WARGO Közgazdasági Elemző Intézet és az MTA Közgazdaság-tudományi Kutató Központ vizsgálata szerint javult az adórendszer átláthatósága és kiszámíthatósága, valamint az adóigazgatóságról alkotott vélemény is.

A korrupció arányának csökkenésére utal, hogy amíg 1996-ban a válaszadók 52 százaléka tartotta igaznak, hogy az APEH-ben egy-egy vitás ügyben sok múlik a személyes kapcsolatokon, 2001-ben viszont már csak 42 százaléka tartotta igaznak az állítást. A tíz százalékpontos csökkenés annál is inkább nagy változást mutat, mivel a sztereotípiák csak nehezen, és nagy késéssel változnak meg - válaszolt a Magyar Hírlap kérdésére Tóth I. János.

Hozzá kell tenni, amíg az állítást a ’96-os felméréskor még a válaszadók 15 százaléka tagadta, addig tavaly már 19 százalékuk válaszolt egyértelmű nemmel. Mérséklődött az adócsaló cégek aránya - valószínűsíti a kutatás. Saját bevallásuk szerint a társaságok 3 százaléka (átlagszám), legfeljebb 17 százaléka csalt adót tavaly. Mindkét szám 6 százalékpontos javulást mutat 1998-hoz képest. Csökken a szerződéses fegyelem megsértése, a késedelmes adófizetés - állapítja meg a kutatás.

Figyelemre méltó a számla nélküli értékesítés visszaszorulása is. Amíg 1996-ban a megkérdezettek közel 90 százaléka mondta gyakorinak a számla elhagyását, addig 1998-ban már csak 81, tavaly már csak 65 százaléka. Hozzá kell tenni, az arány még mindig magas. A vizsgálat reprezentatív minta alapján készült. A 3500 (50 főnél többet foglalkoztató) cég közül 300-nál végezték a kutatást, főleg a feldolgozó- és élelmiszeripar, valamint a kereskedelem területén. A kutatók lapunknak elmondták, a megállapítások az 50 főnél kisebb társaságokra is vonatkoztathatók, hiszen a vizsgált kör szoros üzleti kapcsolatban áll a kicsikkel. Semjén András becslése szerint ez utóbbiak nagyobb arányban járulnak hozzá a rejtett gazdasághoz, amely a GDP mintegy 22 százalékát adja. Az utóbbi évek GDP-növekedése részben a rejtett gazdaság csökkenésének köszönhető, a növekmény 4 százaléka származhat innen. Megítélésük szerint az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) bevezetése nagy jelentőségű lépés, kis költséggel láthatóvá válhat a rejtett gazdaság egy része.

(Magyar Hírlap)