Bush az Enron gépét használta kampánya idején

Vágólapra másolva!
A 2000-es amerikai elnökválasztás emlékezetes újraszámlálási procedúrája idején a Bush-szavazatokat számoló bizottság tíz vállalat magánrepülőgépeit használta, köztük olyan cégekéit, amelyek ellen jelenleg szövetségi nyomozás folyik. A kampányban résztvevő munkatársakat és a jogászokat ezeken a gépeken szállították az újraszámlálás szempontjából legfontosabb államba, Floridába, és az ország egyéb részeire - írja egy, a bizottságban dolgozó jogászra, és a kampánypénzek felhasználását felügyelő szervezetre (IRS) hivatkozva a Bloomberg hírügynökség.
Vágólapra másolva!

A tíz vállalat között van a csődbe ment Enron energia-szolgáltató, a korábban Dick Cheney jelenlegi alelnök vezetése alatt is működő Halliburton olajcég, és egy másik energiacég, a Reliant Energy. A repülőgépekért a Bush-bizottság fizetett a 36 napig tartó újraszámolási eljárás alatt, amelynek eredményeként a republikánus elnökjelölt 25 elektori szavazatot kapott a déli államban, és így elnyerte az elnöki tisztséget.

A bizottsági jegyzőkönyvek 19 hónappal az újraszámlálás után kerültek nyilvánosságra, épp amikor a Bush-adminisztráció keményen küzd azon demokrata vádak ellen, amelyek szerint George W. Bush és Dick Cheney vállalati támogatóik érdekeit előbbre helyezték a közérdekeknél. Mint ismeretes, kedden az elnök aláírta azt a törvényjavaslatot, amely a további vállalati csalások megelőzését hivatott biztosítani.

Charles Lewis, a kormányzati etikát ellenőrző intézet elnöke elmondta, hogy a napvilágra került információk kínosak lehetnek a kormány és a Republikánus Párt számára egyaránt, különösen, hogy az utóbbi időben a Bush-adminisztráció mindent megtett annak érdekében, hogy távol tartsa magát a botrányba keveredett vállalatoktól, kiváltképpen az Enrontól.

Az adatok tanúsága szerint a Bush-bizottság 140 365 dollárt fizetett a tíz vállalatnak a gépek használatáért. A bizottság az újraszámolás idején 13,8 millió dollárt költött összesen utazási, jogi, és egyéb költségekre, míg a korább alelnök, és demokrata elnökjelölt Al Gore stábja "csupán" 3,2 millió dollárt.

A Bushra vonatkozó számokat az IRS által megszabott határidőn túllépve készítették el, míg a Gore-bizottság jelentése időben elkészült, ráadásul utóbbi esetében nem derült fény vállalati repülőgépek használatára.

Az amerikai szövetségi törvények egyébként lehetővé teszik, hogy választási kampányok idején a képviselőjelöltek használjanak vállalati repülőgépeket abban az esetben, ha a kampánystáb visszafizeti az igénybevett útra az első osztályú menetrendszerinti jegyet, vagy pedig a piaci charter-árat.

Bush kampánystábja korábban azzal érvelt, hogy ugyan a szövetségi törvények értelmében az újraszámláló bizottságok nem kötelesek nyilvánosságra hozni kiadásaikat, vagy a bizottság munkatársainak nevét, a Bush-bizottság ez utóbbit mégis megtette. Továbbra is elutasítva minden törvényi kötelezettséget, az elnök kampánystábja mégis több száz oldalas anyagot juttatott el az IRS-hez.

Ezek szerint Bushék négy részletben 28 281 dollárt fizettek az Enronnak, egyszeri 2407 dollárt a Halliburtonnek, és 1724 dollárt a Reliant Energy-nek a gépek használatáért.

Benjamin Ginsberg, Bush újraszámláló bizottságának egyik jogásza szerint ezek a kifizetések, a hét másik vállalatnak átutalt összeggel együtt a törvényben leírtaknak megfelelnek, és azzal Bush stábja nem követett el törvénytelenséget.

A bűnös vállalatok

Mint ismeretes, az Enron energiakereskedő cég a múlt év végén kért csődvédelmet, miután kiderült, hogy kreatív könyvelési technikákkal egymilliárd dolláros veszteséget próbált eltűntetni. A vállalat ellen vizsgálatot folytatott az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC). A vállalat korábbi elnöke, Kenneth Lay egyébként 10 ezer dollárral támogatta Bush újraszámlálási alapját, és aktívan részt vett az elnök politikai karrierjének egyengetésében.

A Halliburton olajcéggel kapcsolatban is vizsgálódik a SEC, mert felmerült a gyanúja, hogy szintén kreatívan könyvelt, és a valóságnál nagyobb forgalmat jelenített meg 1998-as könyveiben, amikor Dick Cheney volt a vállalat elnök-vezérigazgatója.

A Reliant Energy is felügyeleti vizsgálat alatt áll, mert olyan szabálytalan ügyletek gyanúja merült fel, amelyek révén a cég könyveiben a ténylegesnél nagyobb összegű árbevétel szerepelt, és ezért végül a tavalyi nyereség utólagos módosítására volt szükség.

Az Enron és a Reliant Energy képviselői nem nyilatkoztak az ügyről, miként Scott McCellan, a Fehér Ház szóvivője - aki egyébként Bush elnök újraszámlálási bizottságában is dolgozott - sem kívánt reagálni az információkra. Wendy Hall, a Halliburton szóvivője ugyanakkor elmondta, hogy az újraszámlálás idején egy vállalati repülőgép valóban szállította Dick Cheneyt Washingtonból Dallasba.

(Üzleti Negyed)

Korábban:

Bukott csillagok és hamis sávok: nagyító alatt az amerikai vállalati botrányok
(2002. július 3.)