Megszűnhet a UPC

Vágólapra másolva!
Egybehangzó lapjelentések szerint egyre mélyül az erősen eladósodott holland UPC válsága. A Financial Times németországi kiadása és a Wall Street Journal Europe (WSJE) szerint a cég könyvvizsgálója, az Arthur Andersen a múlt hétvégén az amerikai tőzsdefelügyeletnél (SEC) kételyeit hangoztatta a konszern fennmaradásával kapcsolatban. A távközlési cég részvényeinek árfolyama hétfőn több mint 25 százalékot zuhant.
Vágólapra másolva!

A UPC a tavalyi évet 4,4 milliárd eurós veszteséggel zárta, amiből 2,05 milliárd a negyedik negyedévben keletkezett; éves összevetésben a cég így megnégyszerezte veszteségét. A vállalt adósságállománya az év végére 11,16 milliárd euróra nőtt, miközben készpénzállománya felére, 855 millió euróra csökkent. A UPC saját vagyonát 2001 végén 8,5 milliárd euróra becsülte az egy évvel korábbi 11,97 milliárd euró után.

A UPC számára június 3-a fontos dátumnak ígérkezik: a vállalat eddig kapott haladékot 113 millió euró kamat törlesztésére, amit eredetileg február elsején kellett volna befizetnie.

Elemzők szerint a cégnek 7,5 milliárd eurónyi törlesztést kellene átütemeznie: a UPC azt tervezi, hogy a kölcsönöket 6 milliárd euró értékben, az elsőbbségi részvényeket pedig 1,5 milliárd euróért részvényekre váltanák. A terv elfogadását jelentősen nehezítheti, hogy a cég papírjainak árfolyama egy év alatt az amszterdami tőzsdén 9,74 euróról 0,15 euróra zuhant. Hétfőn kora délután a UPC-részvények értéke 0,11 euró volt az amszterdami börzén, ami 26,67 százalékkal olcsóbb a pénteki zárónál.

(MTI)

Ajánlat:

UPC

Korábban:

Csökkent a UPC működési vesztesége
(2002. április 2.)

Újabb haladékot kapott a UPC
(2002. március 4.)