Egy zsebszerződést találtak 114 terepjáróval

Vágólapra másolva!
A zsebszerződések felderítésére az elmúlt egy évben csaknem kétmilliárd forintot költöttek a költségvetésből, amelynek eredményeként mindössze egy olyan ügyre derült fény, amelyet az ügyészség is vizsgálatra érdemesnek tartott - közölte Szanyi Tibor, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium politikai államtitkára szerdán. A kétmilliárd forintból többek között 114 terepjárót vásároltak.
Vágólapra másolva!

Szanyi Tibor elmondta: az előző kormány által az ügyről készített belső minisztériumi vizsgálati anyag szerint a zsebszerződések kapcsán a technikai költségek mintegy 1,6 milliárd forintot tettek ki, a személyi juttatásokra pedig 400 millió forintot költöttek. Az államtitkár a technikai költségek között 114 darab terepjáró és több számítógép beszerzését, a személyi juttatások között ügyvédek, szakértők díjait említette.

Az államtitkár beszámolt arról, hogy az elmúlt egy évben 1506 ügyet jelentettek be, amelyekből 1475 nem, 8 pedig csak részben bizonyult megalapozottnak. Összesen 23 megalapozott esetre derült fény, ám ezek közül is csak egynél indult ügyészségi vizsgálat.

Szanyi közölte: állami felvásárlásra az egy év alatt 15 519 felajánlás érkezett, ami 61,3 ezer hektárnyi földet jelent. A felajánlások közül ügyvédeknek 3750-et adtak át, amelyek közül csupán 17-et vásárolt meg a Nemzeti Földalap 6,6 millió forint értékben. Ezeknek a földeknek a nagysága összesen 34 hektár.

(MTI)

Ajánlat:

Átláthatóbban működhet a Nemzeti Földalap
(az Üzleti Negyed összeállítása az új szabályozásról)

FVM

Korábban:

Harmincmilliárdos adókiesés a külföldi zsebszerződések miatt
(2002. február 27.)