Az MSZP a 13. havi nyugdíj fokozatos bevezetését tervezi

Vágólapra másolva!
Távoztában 315 milliárd forintos éves kiadással járó intézkedéscsomagot csempészett egy gyors mozdulattal keddi ülésén a leköszönő Orbán-kormány utódja asztalára. A javaslatokat már nem terjesztik az új parlament elé, ám a szociális intézkedések kidolgozását a szakminisztériumok feladatává tették.
Vágólapra másolva!

A leköszönő miniszterek a keddi ülésükön fontosnak tartották szociálpolitikai ígéreteiket kormányhatározatba foglalni: így a kiegészítő családi pótlék a duplájára emelkedne, a gyermekgondozási díj folyósításának ideje három évre, a maximális értéke pedig 90 ezer forintra nőne.

A javaslatok szerint gyermekek utáni adókedvezmény a Fidesz választási ígéretei szerint évi 1, 2, illetve 3 millió forintra emelkedne, az egy-, két-, illetve háromgyermekes családokban. Az MSZP által javasolt 13. havi nyugdíj intézményével azonosult a leköszönő kormányzat, s a mostani kormányhatározatban erről is döntöttek.

Sőt a konstruktivitás magvát elhintve, a nyugdíjfolyósítónak és a Pénzügyminisztériumnak kiadott utasítások arról is szólnak, hogy köztisztviselők végezzék el azon számításokat is, hogy milyen költségvetési hatással járna a 13. havi nyugdíj fokozatos bevezetése - árulta el Harrach Péter szociális miniszter. Mint arról lapunk is beszámolt, a szocialisták - bár a kampányban nem erre helyezték a hangsúlyt - 13. havi nyugdíj bevezetését fokozatosan tervezik: jövőre plusz egy heti ellátást, azt követően félhavit folyósítanának, majd csak 2006-ban fizetnék ki először a teljes 13. havi nyugdíjat.

A kormányhatározat csekély jogerővel bír, sokkal inkább politikai nyilatkozat, így azokban foglaltak nem korlátozzák a Medgyessy-kormány mozgásterét. Főleg akkor, hogy a leköszönő kormányzat a választási ígéreteit, vagyis a kormányhatározatba foglalt intézkedéseket több év alatt kívánta végrehajtani - ismerte el a döntéseket bejelentő Harrach Péter - így a tegnapi döntések végrehajtásának ütemezésében a következő kormány szabad kezet kap.

Ugyanis a MSZP választásai ígéretei között csak a 13. havi nyugdíj bevezetése szerepel. A szocialisták viszont ígéretet tettek a választási kampányukban az 1998-as csökkentett mértékű nyugdíjemelés kompenzálására: akkor 52 milliárd forinttal kevesebbet fordítottak a nyugdíjak emelésére a törvényben garantáltnál, ezt az összeget az idén visszafizetik a nyugdíjasoknak, ami átlagosan 19 ezer forintos egyszeri pluszt jelent.

Ugyancsak a választási ígéretek között szerepel, a leendő kormány első 100 napos intézkedési között, a plusz egyhavi családi pótlék kifizetése, amit az új kormány az iskolakezdésre időzítene. A keddi kormányhatározatban foglalt intézkedések java, így a gyed időtartamának növelése, a családi adókedvezmények bevezetése nem szerepel az MSZP rövid távú elképzelései között, ám később akár még ezek végrehajtására is sor kerülhet.

(Magyar Hírlap)

Korábban:

Újabb évközi nyugdíjemelésre lehet szükség
(2002. áprilia 19.)