Sörgyárakat bírságol az EU

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság (EB) várhatóan pénzbírsággal sújtja a holland Heineken NV, illetve a dán Carlsberg sörgyárakat, mert a két vállalat 1993 és 1996 között megegyezett egymást közt, hogy nem alakít ki versenyhelyzetet a rivális cég hazai piacán - írja a Bloomberg hírügynökség.
Vágólapra másolva!

A bizottság állítása szerint a két cég közötti megállapodásra egy tavalyelőtti rajtaütésszerű vizsgálat során derült fény. A Carlsberg azonnal cáfolta a bizottság bejelentését. Az Európai Unió versenyhivatala egyébként tavaly decemberben 91 millió euróra bírságolta az Interbrew SA-t, és három mási belga sörgyárat, a belgiumi sörárak rögzítése miatt, és pénzbírságot kapott három luxemburgi sörgyár is.

Az uniós versenyhivatal - Mario Monti főbiztos vezetésével - azokat a vállalatokat bírságolhatja meg, amelyek éves forgalmuk 10 százalékának megfelelő részesedéssel vesznek részt kartellekben. Monti egyébként a tavalyi évben rekord összegű, mintegy 2 milliárd eurónyi bírságot szabott ki különböző vállalatokra. A legnagyobb bírsággal - 462 millió euró - a Hoffman-La Roche-t büntették, amely összeg a cég forgalmának 2,4 százaléka.

A Carlsberg részvényeinek árfolyama pénteken kora délután 13 koronás - 3,7 százalékos - csökkenést követően 340 korona volt a koppenhágai értéktőzsdén, a Heineken papírok pedig 39 eurócentes esést követően 46,7 eurón álltak kora délután Amszterdamban.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Heineken

Carlsberg

Nem hiányzik a könyvtárából?

Mester Sándor: Multimóka - Nemzetközi cégek alulnézetből