A civilek szerint kettős mércével mér az EU

Vágólapra másolva!
Miközben Brüsszel folyamatos harcban áll az Egyesült Államokkal az importvámok kérdésében, maga az EU minden más gazdasági nagyhatalomnál jobban védi saját piacát a harmadik világból érkező termékektől. Erre a következtetésre jut az Oxfam nemzetközi civil szervezet most megjelent jelentése, melyben azzal vádolja az uniót, hogy a fejlődő országok támogatása érdekében hozott rendelkezések eltörpülnek az ellenük - is - alkalmazott védőintézkedések mellett.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió még az Egyesült Államokat, Japánt és Kanadát is megelőzi azon a listán, amely tíz pontban hasonlította össze a 4 gazdasági nagyhatalomnak a fejlődő országokból származó import elleni védőintézkedéseit. A szervezet jelentésében kemény vádakkal illeti Brüsszelt. A "Csak fegyvert nem" névvel elindított uniós kezdeményezéssel kapcsolatban megjegyzi, a 48 legszegényebb állam termékeire kivetendő importvámok eltörlése nem képes kiegyenlíteni azoknak az intézkedéseknek a hatását, melyekkel az EU belső piacát védi, különösen a mezőgazdaság terén: az uniós agrártermelőknek juttatott támogatások következtében nem csupán az EU piaca zárul be a fejlődő országok előtt, de az unióból származó dömpingáron forgalmazott termékek még Európán kívül is rontják a harmadik világ termelőinek esélyeit.

A jelentés felhívja a figyelmet a kettős mérce alkalmazására, vagyis arra az ellentmondásra, hogy míg Brüsszel a harmadik világ felé is a gazdaság liberalizálásának fontosságát zengi, ő maga továbbra is hét lakattal - és magas vámtarifákkal - őrzi piacát.

Az Oxfam a Nemzetközi Valutaalapra és a Világbankra számít abban, hogy segítsék a harmadik világ országainak liberalizálási törekvéseit, figyelembe véve ezeknek az országoknak a sajátos körülményeit. Szükségesnek tartják ugyanakkor, hogy a gazdasági nagyhatalmak, köztük az EU rugalmasabban kezeljék a szabadalmi oltalom alatt álló termékeik kereskedelmének szabályozását, hozzásegítve ezzel a fejlődő országokat is a legmodernebb technikai vívmányok és új gyógyszerek átvételéhez. A harmadik világból származó termékek kereskedelmének fellendítése érdekében a termékek vámok és kvóták nélküli belépését várják el, különösen olyan munkaerő-igényes területeken, mint a textil- és ruhaipar. Ami pedig a mezőgazdaságot illeti, a jelentés szerzői szerint az EU-nak felül kell vizsgálnia támogatási rendszerét: az unióból érkező olcsó áru legalább Európán kívül ne rontsa a fejlődő országok esélyeit.

Globális egyenlőség

Az Oxfam International szövetség 12 ország szervezeteit tömöríti egybe, azzal a céllal, hogy a világ legszegényebb országaiban küzdjön a szegénység ellen. A harmadik világ több mint 80 államában végzett akcióik körébe a válsághelyzetekben nyújtott segítségen és a figyelemfelkeltő kampányokon kívül a Globális egyenlőség felé című program is beletartozik, amivel a fejlődők világgazdasági esélyeit jobbítanák.

Gyükeri Mercédesz

(Magyar Hírlap)

Korábban:

Magyarország is beszállhat az acélvám-háborúba
(2002. április 3.)

Uniós válasz az amerikai védővámra
(2002. március 27.)