Padlóra küldik a mobiltarifákat

Vágólapra másolva!
A holland távközlési felügyelet után az Európai Bizottság is vizsgálatot indított a KPN távközlési vállalat ellen. A holland cég elleni eljárás csupán az első lépése annak az intézkedéscsomagnak, amellyel az Európai Bizottság a mobiltarifák nagymértékű csökkentését célozza meg.
Vágólapra másolva!

Monopolhelyzetével való viszszaélés gyanújával, ezen belül is a vezetékes és mobiltelefonok közötti hívások túl magas tarifája miatt indított eljárást Brüsszel a KPN holland telekommunikációs cég, illetve annak mobiltársasága, a KPN Mobile ellen. A versenyfelügyeleti vizsgálatot egy nappal azelőtt kezdeményezték, hogy az OPTA holland távközlési felügyelet bejelentette, díjszabásának csökkentésére kötelezi az ország két mobilszolgáltatóját, a KPN-t és a Vodafone-t.

A legfontosabb vádpont a vezetékes telefonról mobilhálózat felé kezdeményezett hívások túlságosan magas díjtétele, pontosabban a hívás költségéből a mobiltársaságot illetőt összeg. Ez a jelentés szerint jóval meghaladja a vezetékes hálózatok közötti összekapcsolás díját. Hollandiában ráadásul minden mobilhívás keresztülmegy a KPN hálózatán, mivel a KPN Mobile mindeddig visszautasította, hogy a KPN Telecomon kívül bármely más telefonszolgáltatóval szerződést kössön a közvetlen kapcsolat létrehozásáról.

A vádak azonban nemcsak Hollandiát érintik. Az EU versenyügyi bizottsága szerint a mobilra érkező hívásokért a mobilszolgáltatónak fizetett díj átlagosan 18,6 eurócent (kb. 45 Ft) percenként, amely elérheti a beszélgetés költségeinek a kétharmadát, és akár a tízszerese is lehet két vezetékes vonal közötti telefonálási költségeknek.

Hasonló ügyben Magyarországon a Gazdasági Versenyhivatal folytat vizsgálatot, és az Oftel brit távközlési felügyelet is hasonló problémára hívta fel a figyelmet Nagy-Britannia négy mobilszolgáltatójával kapcsolatban. Azt panaszolják, hogy a British Telecom hálózatán belül kezdeményezett hívások 8 pennys percenkénti díjával szemben a mobiltelefonra kezdeményezett hívásoknál a költség eléri a 20 pennyt, amelyből 13 penny kerül a mobiltársaságokhoz.

A távközlés jövőjét érintő intézkedésterv részletes kidolgozására még a nyár előtt sor kerül - ígérik brüsszeli illetékesek, hozzátéve, végső céljuk a mobiltarifák radikális leszorítása.

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

KPN

Vodafone

Korábban:

Szankciókra készül az EU a mobilcégek ellen
(2002. március 28.)

Idén négy százalékkal drágul a telefonálás
(2002. január 24.)