Magához tér a turisztikai piac

Vágólapra másolva!
A turisztikai világszervezet (WTO) az év elején még folyamatos, 4-4,5 százalékos növekedést jósolt az idegenforgalomban az első évtizedre, 2020-ra pedig azt állította, hogy megduplázódik az ágazat iránti kereslet. A szervezet szeptember 11-ei eseményekre reagáló elemzése is optimista, eszerint 2001-ben a nemzetközi turizmusban nem lesz visszaesés, csupán a növekedés üteme lassul. Ami azt jelenti, hogy a világon az év végéig több mint 2100 milliárd dollárt költenek el a magáncélból utazók a turizmusban. Közép és hosszú távon tartható lesz a korábban prognosztizált, évi 4,1 százalékos növekedés - állítják a WTO szakértői.
Vágólapra másolva!

Nem a turizmus éve volt 2001 - jelentette ki a minap Wolff Péter, a Magyar Szállodaszövetség elnöke. Noha a megállapítás főleg a hazai turisztikai állapotokat jellemezte, igaz a nagy turistafogadó és -küldő országokra is. A turisztikai világszervezet elemzői azonban úgy gondolják, hogy a tavalyi, 699 millió embert megmozgató nemzetközi turistaforgalom után az idegenforgalomban az idén sem volt semmi gond, legalábbis szeptember 11-éig. Az utazók száma ugyanis 2-3 százalékos növekedést mutatott. Az utazókedv szeptember 11-e után bekövetkezett erőteljes csökkenése ellenére is úgy számítják, hogy az év végi szám, ha a tervezettnél szerényebb mértékben is, de meghaladja majd a 2000-es adatot.

Azt viszont a nemzetközi szakértők sem tagadják, hogy az Amerikát ért terrortámadás alapjaiban rengette meg a béke és a bizalom iparágát. A turizmus ugyanis sem puskaropogás, sem bombák robbanása közepette nem képes működni.

Az elmúlt ötven év folyamán azonban érdekes módon csupán egyetlen alkalommal, 1982-ben csökkent a nemzetközi turistaforgalom. Akkor gazdasági problémák és a kelet-közép-európai utazási szokások változásai vezettek a mindössze 0,4 százalékos visszaeséshez.

Mind az öbölháború, mind a koszovói konfliktus évében - igaz, szerényebb volumenben - de az előző évekhez viszonyítva mégis növekedett a világ lakosainak utazási kedve. A korábbi évek statisztikáiból egyébként kiderül, hogy az utóbbi években ugyan folyamatosan, de egyre kisebb arányban nő a világjárók száma. Azaz, ha nagyító alá vesszük a világ utazókedvének elmúlt tíz évét, jól látható, hogy az emberek többségének utazási kedvét a helyi háborúk csak időlegesen vették el.

Az elmúlt három évben a világ turisztikai bevételei is rendre növekedtek, ám ütemük már jelentősen csökkent. Aki utazik, az költ is. Számítások szerint a világon az év végéig több mint 2100 milliárd dollárt költenek el a magáncélból utazók a turizmusban, s 2010-ig ez a szám 3960 milliárdra nő. A World Travel Tourism Council, (a világ legnagyobb turisztikai vállalkozásait tömörítő érdekvédelmi társasága) a kormányzati kiadások duplájára történő növekedését is prognosztizálta 2010-re. Az idegenforgalom a világon mindenütt javítja a fizetési egyensúlyt, a földrészeket tekintve az ágazat egyenlege rendre pozitív.

Hazánkban jelenleg nemcsak rekordbevételt, de soha nem tapasztalt pozitív egyenleget tud felmutatni a turizmus. A turizmust felügyelő miniszter, Matolcsy György szerint az ágazat aktívuma az eddig jegyzett 2,5 milliárd euróval soha nem látott magasságokba ért. Az viszont nem feledhető, hogy az aktívumot rendkívüli mértékben befolyásolja, hogy mi magyarok menynyit költünk el külföldön, vagyis mennyit utazunk. Nos, az idén a statisztika szerint 15 százalékkal csökkent az utazási kedv.

A nagy utazó nemzetek országai között egyébként - így például 1997-ben Németországban, Japánban - többször is előfordulnak negatív egyenlegek. A turizmus szakmai szervezetei úgy látják, Európa országai kevésbé érzik majd meg az ágazat válságát. Valószínű az is, hogy az idei számok alapján is a három idegenforgalmi nagyhatalom osztozik majd az első helyeken a turistaérkezéseket és a bevételeket tartalmazó toplistán. Eszerint múlt évben a legtöbben, hetven- millióan Franciaországra voltak kíváncsiak, Spanyolország a második, az USA pedig a harmadik helyre került. A világszervezet turistákat összegző toplistáján a múlt évben első helyre került franciák 1995-ben és 1990-ben is az első helyen voltak. A spanyolok azonban ezúttal egy sorral előbbre jutottak, az olaszok a negyedik helyre szorultak. Hazánk is felkerült erre a listára, mégpedig az igen előkelő 14. helyre. Egyes vélemények szerint azonban félő, hogy ebben az esetben valójában csaknem alaptalanul kerültünk ide, mert hozzáértők szerint az összehasonlítás sántít: a WTO ugyanis a KSH látogatószám alapján becsült turistaszámot vette alapul, míg sok országban csak a valódi turistákat jegyzik. Azokat, akik legalább egy éjszakát eltöltöttek kereskedelmi szálláshelyeken, azaz szállodában vagy fizető vendéglátóhelyen.

A bevételi toplistát tavaly az USA vezette, itt az idegenforgalmi bevételek meghaladták a 71 milliárd dollárt. A második helyen 30,4 milliárd dollárral az olaszok, a harmadikon 29,7 milliárddal a franciák álltak. Alig maradtak le mögöttük pár száz millióval a spanyolok. Hazánk a negyvenes listán a sereghajtók között, a 38. helyen állt, mögöttünk csak Egyiptom és a Fülöp-szigetek következett.

Iván Gizella

(Magyar Hírlap)