A forintot 2006-ban válthatja az euro

Vágólapra másolva!
Január elsejéig az MNB feltölti készleteit euróbankjegyekből, néhány közintézményt ugyanis innen látnak el euróval - mondta Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank elnöke az MTI-nek. Az eurókészpénz-ellátás túlnyomó részét azonban a kereskedelmi bankok biztosítják, nagyrészt saját külföldi anyabankjaik közreműködésével. Január 1-jétől az arra felhatalmazott hitelintézeteknél beszerezhető lesz az euró - húzta alá a jegybank elnöke.
Vágólapra másolva!

Járai Zsigmond kiemelte: az ország hosszú távú célja, hogy 2006-2007 táján a forintot felváltsa az euró, Magyarország csatlakozzon az Európai Monetáris és Gazdasági Unióhoz. Addig természetesen teljesíteni kell a maastrichti előírásokat, amelyek részben az infláció alakulására, az államadósságnak a GDP-hez viszonyított arányára, illetve a kamatszintre vonatkoznak.

Magyarország már most teljesíti azt az előfeltételt, hogy az államadósság GDP-hez viszonyított aránya legfeljebb 60 százalék lehet, jelenleg 55 százalék ez a szint. Az inflációt is jelentősen le kell szorítani. A pénzromlással kapcsolatban az MNB továbbra is tartja magát ahhoz, hogy idén decemberben az egy évre visszatekintő pénzromlás 7 százalék lesz, jövő év decemberére pedig az éves inflációt 4,5 százalékra várja a jegybank. Az MNB inflációs célja 2003-ra 3,5 százalék, ezzel elérhető lesz, hogy az Európai Unióba való belépéskor a hazai pénzromlás 2 százalék körüli szintre csökkenjen.

Járai Zsigmond aláhúzta: a mostani eurókészpénzzel való feltöltés eltörpül amellett, amit néhány év múlva, 2006 táján kell tenni az eurózónába való belépéskor. A jegybank vezetése úgy látja, hogy a biztonságos és gazdaságos készpénzellátás érdekében Magyarország nem vállalja majd az euróbankjegyek előállítását, a szükséges mennyiségű euróbankjegyet inkább külföldről szerzi be.

A mostani számítások szerint az országnak feleannyiba kerül a bankjegyek megvásárlása külföldről, mint azok hazai előállítása - emelte ki. Ugyanakkor - a tervek szerint - Magyarországon is vernek majd euró- és eurócent érméket.

A belépést követően Magyarországnak meg kell terveznie euróérméinek hátoldali képeit is - emlékeztetett Járai Zsigmond. A belépésig az MNB-nek ki kell költöztetnie trezorjait Budapest belvárosából. A készpénzzel való napi ellátás számos szállítási gondot vet fel napjainkban is, mert az európai szintű készpénz-kezelési színvonal azt igényli, hogy a jegybank trezorjait közúton jól megközelíthető és biztonságosan védhető területen kell felépíteni a fővárosban vagy annak közelében.

(MTI)

Ajánlat:

Euro melléklet