Új valutát vezethetnek be Argentínában

Vágólapra másolva!
Az ideiglenes államfői tisztségre a legnagyobb eséllyel pályázó Adolfo Rodriguez Saá fenntartaná a jelenlegi súlyos krízist okozó árfolyam-politikát, és minden bizonnyal bejelentené az ország fizetésképtelenségét. A politikust legkorábban vasárnap este választhatják meg Argentína ideiglenes elnökévé.
Vágólapra másolva!

Adolfo Rodriguez Saá megválasztása esetén bejelenti az ország fizetésképtelenségét, ugyanakkor nem változtatja meg a jelenlegi súlyos gazdasági válságot okozó monetáris politikát, vagyis ragaszkodik a dollár és a peso paritásához - adta hírül argentin lapokra hivatkozva a CNN.

Elemzők szerint a jelenlegi árfolyam-politika (1 peso 1 dollárt ér hivatalosan) nem maradhat fenn sokáig, mert versenyképtelenné teszi az exportot, és így az egész argentin gazdaságot is. Ugyanakkor a nemzeti valuta leértékelésének is rendkívül súlyos gazdasági következményei lehetnek: hatalmas csődhullám söpörhet végig Argentínán, mivel a vállalatok adóssága dollárban áll fenn, viszont a bevételek pesoban keletkeznek. A csődhullám elbocsátásokhoz, és az életszínvonal további zuhanásához vezethetne.

Az argentin sajtó az elmúlt napokban arról írt, hogy az ideiglenes államfő megválasztása után bejelenti az ország 132 milliárd dolláros szuverén devizaadósság-állomány törlesztésének leállítását, sőt új valuta bevezetését is kezdeményezheti. A fizetésképtelenség bejelentése nem ronthat sokat az ország helyzetén, mert az argentin gazdaság már hónapok óta nem jut külföldi hitelekhez, és a nagy nemzetközi hitelminősítők már a „bóvli” kategóriába sorolták az ország államkötvényeit.

Adolfo Rodriguez Saá legkorábban vasárnap este lehet Argentína ideiglenes államfője, mert a törvényhozásban vita folyik arról, hogy meddig tartson mandátuma. Pártja, a peronisták azt szeretnék, hogy megbízatása 2002. április 5-ig szóljon, és márciusban válasszanak új elnököt, míg a volt elnök, de la Rúa pártja, a Radikális Polgári Szövetség azt szeretné elérni, hogy az ideiglenes államfő töltse ki a lemondott elnök 2003 végéig tartó ciklusát.

Rodriguez Saá az elmúlt 18 évben az Argentína középső részén található San Luis tartomány kormányzója volt.

(Üzleti Negyed)

Korábban:

Lemondott az argentin elnök
(2001. december 21.)

Rövidesen fizetésképtelenné válhat Argentína
(2001. december 21.)