Argentin válság: lemondott a kormány

Vágólapra másolva!
A gazdasági megszorító intézkedéseket követő zavargások miatt Argentínában lemondott Domingo Cavallo gazdasági miniszter, majd az egész kormány. A rendkívüli állapot szerdai elrendelése után is emberek ezrei vonultak a főváros, Buenos Aires utcáira. A rendőrség könnygázzal oszlatta szét az elnöki palota előtt tüntető tömeget.
Vágólapra másolva!

Az argentin kormány szerda éjféltől rendelt el kijárási tilalmat harminc napra, hogy megfékezze a súlyos gazdasági válság és a legfrissebb megszorító intézkedések kiváltotta fosztogatási hullámot, amelynek már halálos áldozatai is vannak.

A lakosság dühét a kormány szigorú gazdaságpolitikája váltotta ki. A nagyságra második Dél-Amerika gazdaság immár 43 hónapja recesszióban van, és mostanra a pénzügyi összeomlás szélére került. A súlyosan eladósodott országnak jószerével már senki sem akar hitelezni, és a kormány újabb és újabb megszorító intézkedésekkel kétségbeesetten próbálja kiegyensúlyozni az államháztartást, ezzel tovább gyengítve a gazdasági tevékenységet és élezve a szociális feszültségeket. Az elmúlt hetekben 13 százalékkal csökkentette az állami fizetéseket és nyugdíjakat, és heti 250 dollárra korlátozta a polgárok bankszámláiról felvehető készpénzt. A felháborodott lakosság lecsillapítására a kormány 7 millió dollár értékben élelmiszersegélyeket osztott ki.

Az erőszakhullám újabb csapás az 1999 decembere óta hivatalban lévő Fernando de la Rua elnök számára, akinek népszerűsége a közvélemény-kutatások szerint még soha nem volt ilyen alacsony. Az ország külfölddel szembeni tartozása 132 milliárd dollár, a munkanélküliség 18,3 százalékos, és a négy éve tartó recesszió miatt naponta kétezerrel nő a szegénységi küszöb alatt élők száma.

A Nemzetközi Valutalap (IMF) december első napjaiban leállította az Argentínának korábban megajánlott 1,3 milliárd dolláros hitelrész folyósítását, mert a dél-amerikai ország jelentősen túllépte az idei évre előirányzott költségvetési deficitet. A gazdasági miniszter kedden drasztikus, 20 százalékos kiadáscsökkentéseket tartalmazó jövő évi költségvetés-tervezetet terjesztett a parlament elé. Az IMF a hét elején közzétett prognózisában az idei évre a gazdaság 2,7 százalékos visszaesését, jövőre pedig 1,1 százalékos csökkenését valószínűsíti. Korábbi előrejelzésében az idei évre még csak 1,4 százalékos visszaesését, 2002-ben pedig már 2,65 százalékos emelkedést várt. Kedden az IMF jelezte, hogy Argentína elhalaszthatja egy januárban esedékes, 940 millió dolláros törlesztését.

(MTI)

Korábban:

Argentína még fizetőképes
(2001. december 17.)

A dollár lehet a fizetőeszköz Argentínában
(2001. december 5.)