Bőséges a karácsonyi halkínálat

Vágólapra másolva!
Idén karácsonykor is bőven lesz hal a piacokon, főként a nagyobb fajtákból, a harcsából, pontyból, süllőből és busából vannak nagy készletek, az apróhalakból viszont kisebb a kínálat - mondta Lévai Ferenc, a haltermelők országos szövetségének elnökségi tagja. A szakember elmondta, hogy a termelőknek konkurenciát jelentenek a nagy üzletláncok, mivel azok a beszerzési árnál is olcsóbban kínálják a halat.
Vágólapra másolva!

Az éves halforgalom mintegy 25-30 százalékát adják el karácsonykor a haltermelők - mondta Lévai Ferenc, a haltermelők országos szövetsége elnökségi tagja.

A szakember közölte: a karácsonyi halfelhozatal igen bőséges. A piacokon ponty, busa, harcsa és süllő egyaránt kapható. Ezekből a halfajtákból minden igényt ki tudnak elégíteni, viszont az apró halakból kisebb a kínálat, vagyis, aki kárászt és keszeget keres, az nem biztos, hogy mindig talál is.

A ponty kilóját 500-600 forintért mérik, busát viszont már 200-300 forintért is lehet kapni kilogrammonként. A harcsa ára 1200 forint körül mozog kilónként, míg a süllőért 1300-1400 forintot kérnek.

Lévai Ferenc vezérigazgató kitért arra is, hogy a halkereskedőknek nagy konkurenciát jelentenek a multinacionális üzletláncok, mivel jelenleg több üzletlánc is olyan akciókat hirdet, amelyekben a beszerzési árnál is olcsóbban kínálják a halat.

(MTI)