Nem csökken a kenyér ára

Vágólapra másolva!
Noha drasztikusan csökkentek a gabonaárak, s az olaj világpiaci ára is évi minimumon van, nem valószínű, hogy ezen összetevők változásai ellenére a kenyér árában csökkenés állna be.
Vágólapra másolva!

A gabonaárak az április-májusi időszakban még a 30 ezer forintos tonnánkénti szintet nyaldosták, mára azonban a gabona értékesítési ára 16 ezer forintra zuhant, s ezzel nehéz helyzetbe hozta a termelőket. Ez az ára ugyanis az önköltség alatt van - mondta az [origo]-nak Máhr András, a Mezőgazdasági Termelők és Szövetkezők Országos Szövetségének (MOSZ) főtitkára.

A gabonaár zuhanáshoz hozzájárul, hogy az idei bő termés (4,5 millió tonna) értékesítését nem segítette megfelelő piac szabályozás, jellemző, hogy még a WTO által engedélyezett 1,5 milliárd forintig lehetővé tett export támogatást sem fizette ki a földművelésügyi tárca.

A csökkenő gabonaárak hatással voltak a lisztárra. Ugyanakkor nem segítették elő a kenyér árának változását, jóllehet az olajárak is csökkennek, amely a szállítási költséget olcsóbbá teszi. A kenyér árát azonban e két össztevő mellett meghatározza az energiaár és a munkaerő bére is.

Az emiatt bekövetkezett hatások révén, a KSH szerint augusztusban a gabonafélék 12,4 százalékkal olcsóbban keltek el, mint 2000 augusztusában, és az év első nyolc hónapjának árszínvonala is csak 5,5 százalékkal volt magasabb, mint az előző évben. Az első nyolc hónapban az átlagosnál nagyobb mértékben a kukorica felvásárlási ára emelkedett, ezzel szemben a búzáé 12-, a takarmányrépáé pedig 17 százalékkal csökkent.

A termelők arra figyelmeztetnek, hogy az idei tehetetlenkedés miatt a gazdák jövőre visszafogják a termelés, ami viszont keresleti piacot eredményezhet, ezáltal hektikussá váltanka a gabona és a kenyér árak.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

MOSZ

FVM