Csődben a lengyel Daewoo

Vágólapra másolva!
A dél-koreai Daewoo egyik lengyel leányvállalata, a helybeli Daewoo Motor Polska (DMP) autógyár csődjét hirdette ki a lublini gazdasági bíróság hétfőn. Az ítélet szerint a DMP egy éve nem tud eleget tenni adósságfizetési kötelezettségeinek. A helyzet javulására nincsen remény. A cég adósságai elérték a 900 millió zlotyt, ami alig 70 millió zlotyval kevesebb, mint a cég teljes, könyvszerinti értéke.
Vágólapra másolva!

A DMP vagyonának legnagyobb része már a hitelezők kezében van. Az autógyár havonta 300 járművet tudna gyártani, de bankszámlái zárolva vannak. A gyárnak tavaly októberben már azért is fel kellett vennie 8,5 millió zloty kölcsönt, hogy a dolgozók fizetését fedezni tudja.

A csődeljárást egy hónapja maga az igazgatóság kérte azzal az indokkal, hogy a dél-koreai Daewoo nem tartotta magát korábbi ígéreteihez. Nem adott ugyanis pénzügyi támogatást új üzem építéséhez és az LD-100-as haszonjármű gyártásának beindításához. A csődkérelem másik oka az, hogy kudarcba fulladtak a vezetőség tavalyi tárgyalásai a nagy motorizációs világkonszernekkel. A tervekkel ellentétben nem jött létre megállapodás az új stratégiai befektető, a Pol-Mot Holding bevonásáról sem.

A DMP szóvivője szerint a csődeljárás kihirdetése esélyt ad új kezdetre, az adósságteher kiegyenlítésére, befektetők keresésére és nem utolsó sorban gyártás folytatására.

(MTI)

Ajánlat:

Daewoo

Korábban:

A General Motors 400 millió dollárt fizet a Daewooért
(2001. szeptember 21.)