Erősen lassuló amerikai GDP növekedés

Vágólapra másolva!
Az idei második negyedévben 0,3 százalékkal nőtt az Egyesült Államok bruttó hazai termékének értéke a pénteken kiadott végleges adat szerint. Az első becslésben 0,7 százalékos, az augusztus végi első felülvizsgált adatban 0,2 százalékos éves növekedés szerepelt. A végleges adatot az előzetes elemzői konszenzus 0,1 százalékra valószínűsítette.
Vágólapra másolva!

A második negyed évben az Egyesült Államok GDP-je 0,3 százalékkal nőtt, szemben az előzetes várakozásokkal. Az augusztus végén felülvizsgált adat 0,2 százalék, amit a végleges elemzői konszenzus 0,1 százalékra módosított. A GDP deflátor 2,1 százalék volt, szemben a korábban jelzett 2,2 százalékkal.

A szeptember 11-én történtek miatt bekövetkezett munkahely beszüntetések (Delta, Nordstrom, stb.) valószínűleg aláaknázták a gazdasági növekedést lehetséges recesszióba taszítva azt. A vásárlói kedv mélyre süllyedt, az emberek kevesebb autót vesznek, elhalasztják utazásikat - mondta a Bloomberg elemzői részlege.

Ilyen alacsony termelés-bővülési ütem utoljára 1993-ban volt. Elemzők szerint az elkövetkező időszak sokkal rosszabb eredményekkel fog szolgálni: a harmadik negyedévre 0,5 százalékos csökkenést, míg a negyedikre 1 százalékost prognosztizálnak.

Az második negyedévben az erős magánfogyasztás ellensúlyozta a beruházások visszaesését. A pénteki GDP-jelentés szerint az üzleti beruházások értéke az április-júniusi három hónapban 14,6 százalékkal esett, miközben a személyi fogyasztás 2,5 százalékkal nőtt.

A vállalkozások a második három hónapban 38,3 milliárd dollárnyi raktárkészletet építettek le az előző negyedévi 27,1 milliárd dollár után. A második negyedévi raktárkészlet-csökkenés a legnagyobb volt az 1983 első negyedében mért 42,0 milliárd dolláros leépítés óta.

Az import a korábbi becslések szerinti 7,7 százalék helyett 8,4 százalékkal csökkent a második negyedévben az első három hónap alatti öt százalék után. Az amerikai export értéke 11,9 százalékkal esett vissza. A személyi fogyasztás árindexe 1,6 százalék volt a három hónappal korábbi 3,2 százalék után.

A Fed következő, jövő keddi ülésétől a piac újabb kamatcsökkentést vár. Egyes elemzők a nagyobb mértékű csökkentést (50 bázispont) valószínűsítik, mivel szeptemberben hatalmasat zuhant az amerikai fogyasztói bizalom legfőbb barométere. Az index szeptemberre csak 97,5 pont volt az előző havi 114,0 után.

(Üzleti Negyed)