Péntektől nagy kelet-európai cégek is szerepelnek a Newex-en

Vágólapra másolva!
Péntektől indul néhány kelet-európai nagyvállalat részvényeinek kereskedelme a bécsi Newex értéktőzsdén. Az orosz, magyar, lengyel és cseh vállalatok között olyan nevek találhatók, mint a Gazprom, a Lukoil, a Matáv, a Mol vagy TPSA lengyel távközlési vállalat.
Vágólapra másolva!

Pénteken indul a kereskedelem a német-osztrák szervezésű, bécsi székhelyű New Europe Exchange-en (Newex) néhány nagy kelet-európai vállalat részvényeivel. A tőzsde felállítását többek közt az a szándék vezérelte, hogy további piacot teremtsenek a kelet-európai értékpapíroknak.

A piac új tőzsderendszerében egyelőre csak az orosz Gazprom, a Lukoil és a Tatnyeft, a magyar Matáv, a Mol és az OTP, valamint a lengyel TPSA távközlési vállalat és a cseh Cez áramszolgáltató papírjaival kereskednek, kötelező árkiírásos módszerrel.

Egyelőre a Raiffeisen Zentralbankhoz tartozó Centrobankot és a német Baader értékpapír-kereskedő bankot bízták meg árkiíró funkcióval, de később az árkiírók számát bővíteni akarják, lehetőleg kelet-európai papírokban jártas londoni forgalmazókkal. Jövőre öt-hat árkiíró működése tűnik elérhető célnak - mondta a Newex elnöke, Albrecht Bürger Bécsben.

Az árkiírók működése nem csak azzal segíti a piacot, hogy mindenképpen lesz referenciaár a bevezetett papírokra, hanem azzal is, hogy aláíróként a kötelező vételi és eladási árfolyamokra legkevesebb 20 ezer euróval kell jótállniuk. A Bécsben hagyományos folyamatos kikiáltási rendszerben működő úgynevezett likviditásszolgáltatók jótállási kötelezettsége csak 5000 euró.

(MTI)

Ajánlat:

Newex