Hétéves mélyponton az amerikai fogyasztói bizalom

Vágólapra másolva!
Októberben meredeken, a szeptemberi 97,0 pontról 85,5 pontra - több mint hétévi mélypontra - zuhant a Conference Board amerikai gazdaságkutató csoport átfogó fogyasztói bizalmi indexe, az amerikai fogyasztói bizalom legfőbb barométere. Már az előző havi CB-index is súlyos bizalomvesztést jelzett, hiszen augusztusban még 114,0 volt a Conference Board indexe.
Vágólapra másolva!

A kedden közzétett friss bizalmi index - az első, amely teljes egészében tükrözi a szeptemberi amerikai merényletek hatását - azonnal a mélybe sodorta az egyébként is veszteséggel indult tőzsdéket. A kereskedés második órájának elején a Nasdaq Composite 46 pontos, 2,85 százalékos, a 30-as Dow Jones iparvállalati átlag 179 pontos, 1,94 százalékos mínuszban járt a korábban mért 22 pontos, illetve 74 pontos süllyedés után.

Az átfogó indexen belül a jelen gazdasági helyzet fogyasztói megítélését mérő részindex a szeptemberi 125,4-ről 107,6-re zuhant. A hathavi távlat megítélésének részindexe 78,1-ről 70,8-re esett. A Conference Board indexe volt az első volt a sorban az e héten esedékes, a piacok által rettegve várt amerikai makroadatsorból. A következő napokban a munkanélküliségről, a feldolgozó szektor állapotáról és a gazdasági növekedés üteméről adnak ki friss adatokat az Egyesült Államokban, és előzetes elemzői vélemények szerint mindebből meglehetősen rémisztő összkép fog kialakulni.

A pénteken esedékes októberi foglalkoztatási adatok előtt készített előzetes Wall Street-i Reuters-konszenzus szerint a munkanélküliség az előző havi 4,9 százalékról ugrásszerűen 5,2 százalékra - 1997 márciusa óta a legmagasabb szintre - emelkedett ebben a hónapban. Ugyancsak feszült várakozás előzi meg a szerdán esedékes harmadik negyedévi előzetes GDP-becslést. A konszenzus 1 százalékos éves visszaesést jósol a szeptemberrel zárult három hónapra az előző negyedévben mért csekély, 0,3 százalékos növekedés után. Ha a jóslat bejön, ez lesz a legnagyobb éves szintű negyedévi GDP-csökkenés az 1991-es recessziós év első negyedéről jelentett 2 százalékos éves visszaesés óta.

A jegybank (Federal Reserve) az év eleje óta az akkori 6,5 százalékról kilenc menetben, eddig összesen 400 bázisponttal 2,5 százalékra, négy évtizedes mélypontra csökkentette alapkamatát az amerikai gazdaság megtorpanásszerű lassulása láttán. A jegybank a szeptemberi támadások óta is már kétszer, összesen 100 bázisponttal csökkentette alapkamatát.

Most azonban általános a piaci várakozás, hogy a szövetségi jegybank november 6-ai ülésén újabb 50 bázisponttal 2,0 százalékra, 1958 óta a legalacsonyabb szintre csökkenti irányadó egynapos kamatát.

(MTI)

Ajánlat:

Federal Reserve

EKB

Korábban:

Ismét kamatot csökkentett a FED
(2001. október 2.)

A Fed és az EKB is csökkentette irányadó kamatait
(2001. szeptember 17.)