A takarékszövetkezetek nyeresége 17 százalékkal nőtt

Vágólapra másolva!
Az integrált takarékszövetkezetek összesített mérlegfőösszege augusztus végén 15, 9 százalékos éves bővülés után 488,2 milliárd forint volt, míg adózás előtti nyereségük 16,9 százalékkal nőtt, és elérte a 4 milliárd forintot - közölte az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség a Takarékossági Világnap alkalmából.
Vágólapra másolva!

Az egy takarékszövetkezetre jutó mérlegfőösszeg augusztus végén 2,9 milliárd forintra emelkedett az egy évvel korábbi 2,4 milliárd forintról. Az integrációban 170 takarékszövetkezet vesz részt, számuk az egyesülések következtében tavaly óta hattal csökkent.

A vizsgált időszakban az eszközök közül az ügyfélhitelek nőttek a leggyorsabb ütemben, bruttó állományuk augusztus végén 217,5 milliárd forint volt, ami 55,7 milliárd forintos éves növekedést jelent. A lakossági hitelek 42,2 százalékkal, 32,8 milliárd forinttal, a vállalkozói kihelyezések 25,1 százalékkal, 20,7 milliárd forinttal bővültek.

A lakáshitelek állománya mintegy kétszeresére emelkedett, az időszak végén - 82,6 százalékos növekedést követően - 43,8 milliárd forintot tett ki. Ezzel a lakáshitelek a lakossági hitelek 40 százalékát adják.

(MTI)