Fejlődik Szolnok gazdasága

Vágólapra másolva!
A helyi gazdaság szerkezetváltása még nem ért véget: a leépítések után a beruházási kedv jelentősen emelkedik. A kereskedelemben és a szolgáltatásban sokmilliárdos külföldi tőke érkezett a Tisza-parti városba. Százmilliókat költött a város az úthálózat javítására, a csatornahálózat teljes kiépítésére. A közelmúltban felszíni vízbázist és szennyvíztisztítót is kiépítettek.
Vágólapra másolva!

Az utóbbi évtizedben eddig nem tapasztalt változáson ment át Szolnok gazdasága: a szocialista nagyvállalatok egy részét felszámolták, néhány pedig átalakult. Így vesztett korábbi jelentőségéből a szolnoki olajipar, vegyipar, mezőgazdasági gépgyártás. A gyárakból nagy számban bocsátották el a dolgozókat, ám ennek ellenére a munkanélküliségi ráta mára enyhén csökkent. Mindez néhány megmaradt nagyvállalat stabilizálódásának, illetve az újak megalakulásának köszönhető. Számottevő maradt az élelmiszer-feldolgozó ipar, a papírgyártás, a vasútijármű-javítás, a fakitermelés és -feldolgozás, a vegy- és a gyógyszeripar.

A kereskedelem és a szolgáltatás területén jelentős működő külföldi tőke érkezett Szolnokra az utóbbi években. Gyorsétterem, hipermarket, bevásárló- és szórakoztató központ nyílt a városban.

A termelő beruházásokkal csaknem 20 milliárd forint értékű tőke telepedett le, és mintegy ezer új munkahely létesült Szolnokon. Erősödött a helyi kis- és középvállalatok szerepe. A gazdaság fellendülését támasztja alá az is, hogy míg 1999-ben 1,9 millió forint, tavaly 2,2 millió forint iparűzési adót szedett be a helyhatóság, addig idén 2,35 millió forint a tervezet.

Figyelemre méltó elmozdulás figyelhető meg a lakáspiacon is. Az új lakópark mellett több társasház is épül, és folyamatosan beépítésre kerülnek a belvárosi foghíjtelkek is. Az önkormányzati bérlakásállomány pedig hoszszú idő óta először bővül újonnan épített otthonokkal: idén 72 lakás építését kezdik meg.

Számottevő lépéseket tettek más területeken is. Tavaly és idén csaknem 300 millió forint értékben épültek új utak, három közlekedési csomópont átépítésével új közlekedési rend alakul ki Szolnokon. Lehetővé vált a Kossuth tér teljes átalakítása, mellyel funkciójában is valódi főteret kap a város.

Az elmúlt években megépült a felszíni vízmű, a csúcstechnológián alapuló szennyvíztisztító telep, a csatornahálózat kiépítettsége pedig rövidesen 100 százalékos lesz. Elkezdődik a holt-tiszai tartalékivóvíz-bázis kialakítása, továbbá a kétpói kistérségi hulladéklerakó csaknem 2 milliárd forintos ISPA-támogatással. Ezekhez további állami, illetve területfejlesztési pályázati forrásokat nyert el a város mintegy 10 milliárd forint értékben.

Az elmúlt évek árvizei után nagy ütemű gátépítési munkálatok kezdődtek és fejeződtek be. Előterjesztés szerint további 172 millió forintot kell áldozni a tiszai gátak megerősítésére, a magassági hiányok megszüntetésére.

A tervek szerint idén megújul a művésztelep, megkezdődik a Városi Sportcsarnok felújítása és átalakítása. Az intézmény hálózatában csak szerényebb felújítások, beruházások történhettek meg, kivétel ez alól a Humán Szolgáltató Központ és a megyei kórház új műtősblokkjának megépítése. Ezen fejlesztésekhez is többségében központi vagy decentralizált pályázati forrásokat sikerült elnyernie Szolnoknak.

(Népszava)

Ajánlat:

Szolnok városa