Fajlagosan drágák a kis összegű lakáshitelek

Vágólapra másolva!
Az új lakásokra felvehető hitelek havi törlesztőrészlete jelentősen csökken a pénteken meghirdetett új kamatszinten. A Magyar Hírlap kérésére elvégzett próbaszámítások szerint havonta több mint 15 ezer forinttal kisebb a törlesztés egy olyan 10 milliós kölcsön esetében, amelyet 20 évre vesz fel adósa. Félő azonban, hogy a kamattámogatás megemelése további lökést ad az építőanyagok áremelkedésének.
Vágólapra másolva!

Az új otthonok építését és vásárlását támogató állami kedvezmények hatását vegyesen értékelik a piackutató cégek. Korábban hallani lehetett, hogy az építkezéseket ösztönző első kormányintézkedések után nemcsak a hiteligénylések, hanem az építőanyagárak is emelkedni kezdtek. A szakértők a kedvezmények augusztusi kiterjesztését követően is számoltak másodlagos hatásként az építőanyagárak emelkedésével, s ugyanettől tartanak a legutóbb bejelentett kamatcsökkentés kapcsán is.

A kiegészítő kamattámogatással felvehető hitel maximált árának 8-ról 6 százalékra való leszállítása elsőként a bankok számára jó hír, hiszen nagyobb tömegben érkezhetnek a hitelfelvevők. De bankárok is megjegyezték, hogy áremelkedések esetén elveszhet a többlettámogatás, illetve előfordulhat, hogy haszna az építőanyag-iparban csapódik le. Megérne egy gyors vizsgálódást, hogy az építőanyag-piacon milyen a versenyhelyzet, nem jött-e létre egy-egy részpiacon olyan monopolhelyzet, amely a fizetőképes kereslet növekedésre áremeléssel válaszol - jegyezték meg jelzálogbankos elemzők.

A támogatás növelése ugyanis első lépésben valószínűleg lökést ad a hiteligényléseknek. A Földhitel és Jelzálogbank (FHB) számításai szerint egy 20 éves futamidőre (azaz az állami kamattámogatás maximális időtartamára) felvett 10 millió forintos kölcsön esetében a havi törlesztőrészlet az összesen 8 százalékos kamat és kezelési költség mellett 82 ezer forint, a 6 százalékra csökkentett összes költség esetében viszont 65 400 forintra süllyed, azaz több mint 16 ezer forinttal lesz kisebb. A havi teher tehát számottevően csökken, ami egyrészt a szerződéses összegek növekedését, másrészt a hitelfelvevők körének bővítését is maga után vonhatja. Egyes vélemények szerint nem kizárt, hogy a kedvező kamatszint felkelti a spekulációs célú érdeklődést is, azaz az új lakást nem saját célra, hanem eladáshoz finanszírozzák meg.

Papp Emília

(Magyar Hírlap)

Korábban:

Kettészakadhat a lakáspiac
(2001. október 1.)