Két hónapon belül kiürül a gyógyszerkassza

Vágólapra másolva!
A Pénzügyminisztérium (PM) az egészségbiztosítási járulékból 12 milliárd forinttal nagyobb többletbevételre számít idén, mint az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP). Az alap idei hiánya a költségvetési többlettámogatásokat figyelembe véve is 19 milliárd forinttal nagyobb lehet a tervezettnél. A gyógyszerkasszából eddig 116,6 milliárd forintot fordyítottak kiadásra, 18,6 milliárddal többet az időarányosnál. Ilyen ütemű felhasználás mellett novemberre kiürülhet a gyógyszerkassza.
Vágólapra másolva!

Az egészségbiztosítási alap pénzforgalmi szemléletben 38,7 milliárd forint hiányt ért el augusztus végéig. Az alap első nyolc havi bevételei 0,4 százalékkal maradtak el az időarányosan várttól, míg a kiadások 4,2 százalékkal meghaladták azt. Az intézményeknek az év elején kiutalt előlegek később esedékes megtérülésével számolva egyébként 4 milliárd forinttal alacsonyabb lenne az első nyolchavi deficit.

A szakemberek számításai szerint az év egészében legalább 19 milliárd forinttal haladhatja meg az előirányzatot az alap idei hiánya. A zárszámadási törvényjavaslat szerint tartható az elirányzott 10 milliárd forintos deficit. A kétféle számítás közötti különbségek közül a leglényegesebb, hogy a kormány 12 milliárd forinttal nagyobb járulékbevételi többletre számít idén, mint az OEP. A PM ugyanis az előirányzaton felül 26,9 milliárd forint járulékbevételt vár, ám más számítások szerint 15 milliárd a reális.

A pénzforgalmi jelentésből kiderül, hogy augusztusig 8 milliárd forint többlet folyt be az előirányzaton felül az egészségbiztosítási járulékból, vagyis a PM terveinek teljesüléséhez a hátralévő négy hónapban kellene elérni további 19 milliárd forint többletet. Ehhez a második félévtől induló köztisztviselői életpályaprogramnak, illetve az ez év végén a jutalmak miatt rendszerint megugró bérkiáramlásnak kellene elegendő muníciót szolgáltatniuk. Az eddig elért 8 milliárdos többlet fele mindenesetre júliusban keletkezett, a félévi jutalomosztások hatására.

A kiadások közül a gyógyszerkasszából 116,6 milliárd forintot fordítottak támogatásra, ami 18,6 milliárd forinttal nagyobb az időarányosnál. Ilyen ütemű felhasználás mellett november elejére kiürülne a gyógyszerkeret. A kassza eredeti, 147 milliárd forintos előirányzatát 35 milliárddal emeli a zárszámadási törvényjavaslat, ami a szakértők szerint elegendő mértékben növeli az idei keretet. A táppénzkasszánál mintegy 7 milliárd forintos túllépést várnak idén a szakemberek, miután az előirányzat nem tartalmazott növekményt az előző évhez képest. (Ez is olyan tétel, amelynél eltér a kormány és a pénztár álláspontja.) Augusztus végéig 3,4 milliárd forint többletkiadásra volt szükség a táppénzeknél.

(MTI)

Ajánlat:

Pénzügyminisztérium

Országos Egészségbiztosítási Pénztár