Az S&P lemínősítette Lengyelországot

Vágólapra másolva!
A felminősítést valószínűsítő eddigi pozitívról a rövid- és középtávú besorolási változatlanságot előrevetítő stabilra vette vissza a szuverén hosszú futamú lengyel devizaadósság BBB plusz osztályzatára adott kilátást szerdán a Standard and Poor's amerikai hitelminősítő.
Vágólapra másolva!

A cég a lépést a romló lengyel költségvetési kilátásokkal és a szerkezeti reformok magas költségeivel indokolta. A Londonban kiadott közlemény szerint a korábbi hivatalos előrejelzésben szereplő 4,5 százalék helyett 2 százalék körüli lehet az idei gazdasági növekedés, s ez azt jelenti, hogy a 2001-es költségvetési célkitűzések elérhetetlenné váltak.

Az azonnali kiadáscsökkentő intézkedések hiányában, s a várakozásoktól jóval elmaradó adóbevételek ismeretében a Standard and Poor's arra számít, hogy az átfogó államháztartási deficit az idén a a bruttó hazai termék 4,5 százaléka körül lesz a kormányzat által várt 4,2 százalék helyett.

Jövőre sem várható 2,5 százaléknál nagyobb mértékű gazdasági növekedés, ami azt jelenti, hogy nem enyhül a költségvetésre nehezedő nyomás, miközben a kiadási oldal rugalmassága a törvényben rögzített kötelező kiadási tételek igen magas aránya miatt korlátozott - áll a Standard and Poor's közleményében.

A cég szerint a valószínű kormányváltással járó jövő havi parlamenti választások és a jövő évi költségvetés jóváhagyási procedúrájának egyidejűsége a romló költségvetési és gazdasági környezetben különösen bizonytalanná teszi a rövid távú lengyel költségvetési politika irányát. A költségvetési helyzet további romlásának megakadályozását célzó megszorító lépések elmaradása nyomást gyakorolhat a lengyel adósság besorolásokra - áll a Standard and Poor's szerdai londoni közleményében.

(MTI)

Ajánlat:

Magyarország aktuális hitelminősítése