Vita az adókedvezményekről

Vágólapra másolva!
Élesen bírálták a parlamentben az ellenzéki képviselők a kormány adókedvezményekre vonatkozó elképzeléseit a jövő évi, illetve a 2002. évi adózásról szóló törvényjavaslat részletes vitáján. Véleményük szerint a koalíciós pártok a tehetősebb rétegeket preferálják mind a személyi jövedelemadózásban, mind a kis- és középvállalkozásoknak nyújtandó kedvezményekkel.
Vágólapra másolva!

Az ellenzéki képviselők azt bizonygatták, hogy a beterjesztett koalíciós módosító indítványok nem támasztják alá a miniszterelnök szeptember eleji kijelentését, miszerint a kis- és középvállalkozások jövőre 70-80 milliárd forintnyi adókedvezményben részesülnek. A módosítócsomag - amely 10 millió forint jövedelemig adómentességet biztosítana az 50 fő alatti kis- és középvállalkozásoknak - bizottsági vitáján kiderült, hogy jövőre szerény mértékű kedvezményt tudnak érvényesíteni a vállalkozások. Csupán az idén nyereséges vállalkozások élhetnek azzal a lehetőséggel, hogy a ténylegesnél kevesebb adóelőleget kell jövőre befizetniük, abban az esetben, ha beruháznak. A módosítás 2002-ben is csak 32 milliárd forintnyi adókedvezményt jelent az érintett vállalkozói szektornak - emlékeztetett Keller László szocialista képviselő. Tállai András (Fidesz) felszólalásában elismerte, hogy a kormány kimutatása szerint körülbelül 270 ezer vállalkozás összesen 32 milliárd értékben tudja igénybe venni a támogatást.

A szabad demokraták nem a vállalkozás méretéhez, hanem a beruházás értékéhez kötnék az adókedvezményt. A benyújtott módosító javaslatukban azt szorgalmazzák, hogy a fizetendő társasági adó 50 százalékának megfelelő összegű kedvezményt lehessen igénybe venni az 1999. december 31-e után megkezdett, legalább 10 millió forint értékű, termék-előállítást szolgáló beruházások esetén. Ezt a lehetőséget a beruházást követő 5 adóév közül azokban az években nyújtanák, amelyekben az adózó a beruházás értékének legalább 5 százalékával megegyező összeggel növeli az árbevételét. Tardos Márton szabad demokrata képviselő véleménye szerint ugyanis - vállalati mérettől függetlenül - eljött a magyar tőke támogatásának ideje.

(Népszava)

Ajánlat:

Pénzügyminisztérium