Az üzletemberek ötven-ötvenöt évesen jutnak el a csúcsra

Vágólapra másolva!
A menedzserek 50-55. életévükben érnek el a csúcsra, rendszerint ekkorra válnak érett személyiséggé. A 38 országban működő TMI-hálózat felmérése alapján szakszerű, jó tréninggel a fiatalabb korosztályok is fejleszthetik érzelmi intelligenciájukat, s ezzel együtt munkahelyi sikerességüket.
Vágólapra másolva!

A világcégek közül több is vizsgálja már, hogy mennyivel lehet versenyképesebb, ha szervezetük legalább annyit áldoz a humánfejlesztésre, mint az informatikaira. Az ugyanis nem kérdés számukra, hogy bevezessék a mindenkori legmodernebb IT-kínálatot, még akkor is, ha nem használják ki annak lehetőségét. Ezért lenne igen hasznos, ha az informatikai fejlesztéseikhez hasonló összegeket invesztálnának a legmodernebb motivációs eszközök, szervezeti struktúrák használatába is - foglalta össze a 38 országban működő TMI-hálózat július végi dániai világkongresszusának talán legfontosabb megállapítását a TMI Hungary Kft. tanácsadója, Mezei Andrea.

Az Európa Tanács egyik szakbizottsága az 1975-ben Dániában alapított képzési tanácsadó hálózatot a kontinens első számú oktatással és továbbképzéssel foglalkozó szervezetének minősítette. A TMI-kongresszus kiemelt témája volt a szervezetek érzelmi intelligenciájának (EQ) vizsgálata. A korábbiakban elsősorban nem a cégek, hanem dolgozóik EQ-ját mérték, értékelték, azaz a hazai tapasztalatok is erről szólnak.

Mint azt a TMI Hungary-től a Magyar Hírlap megtudta, a közfelfogással ellentétben a sikeresség szempontjából nincs lényegi szerepe az intelligenciahányadosnak (IQ). Az IQ-teszt ugyanis a várható iskolai előmenetel, a tehetség előrevetítésének eszköze, arról azonban nem sokat árul el, hogy valakinek sikerül-e jó menedzserként, alkalmazottként tevékenykednie. Az IQ csak hatszázalékos hatást gyakorol a munkateljesítményekre, ugyanakkor az EQ mintegy 27 százalékban meghatározója a sikerességnek. Arra is fény derült, hogy az üzletemberek 50-55. életévükben érnek el a csúcsra, rendszerint ekkorra lesznek érett személyiségek. A TMI Hungarynél úgy tartják, hogy szakszerű, jó tréninggel a fiatalabb korosztályok is fejleszthetik EQ-jukat, javíthatják munkahelyi sikerességüket.

Előtérbe került az egyéni fejlesztésnek egy további változata - edzése -, angol szóval a coaching is. Ennek három alfaja létezik, az, amikor a menedzser fejleszti beosztottját, az, amikor a vállalat humánügyekkel foglalkozó illetékese a cég vezetőit fejleszteti, s az, amikor külső tanácsadó személyes trénerként dolgozik a vállalat vezetőjével. Ez utóbbit nyerő fegyvernek tekintik az üzleti világban.

Az egyének érzelmi intelligenciájának diagnosztizálásához hasonlóan teamek, munkahelyi csapatok érzelmi intelligenciája fejlesztését is megkezdte a TMI Hungary. Elkészült humán audit modelljük, amellyel mérni lehet a vezetés minőségét, a belső motivációt, a munkatársi elégedettséget, az elkötelezettséget. Az adatok alapján számításokat végeznek és diagnózist állítanak fel a szolgáltatást igénylő cégről.

A cégek életciklusát egyébként is szokás modellezni. Tudni lehet a növekedés, a stagnálás, a csökkenés időszakairól, s fel is lehet készülni ezekre. A TMI Hungary-nél úgy tartják, hogy vagy meghosszabbíthatók az egyes időszakok, vagy a stagnálás, illetve csökkenés időszaka határán be lehet úgy avatkozni a szervezet életébe, hogy ismét megkezdődjék a növekedés. Ennek az van a hátterében, hogy akkor, amikor egy szervezet létrejön, még mindenki motivált benne, a cég tele van lelkesedéssel, vitalitással. Elsorvad viszont a szervezet érzelmi élete megújulás híján, ha a növekedésben már nem számítanak az emberek, csak a számok. A sikeres változáshoz elkötelezettség, energia, alkalmazkodó- és problémamegoldó képesség, motiváció, optimizmus, jó viszony, empátia kell. De a szükséges érzelmi potenciál csak a teljesítmény felszálló ágának időszakában van meg.

A TMI Hungary tanácsadója a nemzetközi tapasztalatokra hivatkozva felhívta a figyelmet arra az ellentmondásra, hogy a változtatást addig kell megkezdeni, amíg nincs rá szükség. Később már sokkal drágábban és jóval kevésbé hatékonyan lehet végrehajtani szervezetfejlesztést.

Gergely László

(Magyar Hírlap)

Korábban:

Csillagászati magasságokban a főnöki juttatások
(2001. június 25.)

A brit főnökök fizetése a legmagasabb Európában
(2001. július 26.)

Egyelőre nem fenyeget főnökhiány Magyarországon
(2001. július 10.)