Mától egy autós sem úszhatja meg a fizetést

Vágólapra másolva!
Szerdától a bliccelők kiszűrésére hivatott központi informatikai rendszer sorra kidobja majd azoknak az autósoknak a nevét és címét, akik rendre nem fizetik a kötelező felelősségbiztosítást. Az így összeállított "feketelistát" várhatóan augusztus végéig postázzák ki a területileg illetékes körzetközpont jegyzőinek, akik majd eljárnak a renitens autósokkal szemben.
Vágólapra másolva!

Mostantól kezdve senki nem menekülhet a kötelező felelősségbiztosítási díj befizetése elől - állítják a szakemberek. A napokban üzembe helyezték a Belügyminisztérium központi informatikai rendszerét, amely a szerdai naptól sorra megjeleníti a renitens autósok nevét és címét.

Arról, hogy hányan lehetnek a bliccelők, csak becslések vannak. A biztosítók szerint számuk 100 és 200 ezer között alakul. Miattuk legalább 2,5-3 milliárd forint bevételtől esnek el a társaságok. A nem fizetőkről összeállított "fekete listát" várhatóan jövő hónap végén kapják meg az illetékes körzetközpont jegyzői.

A rendezésben kulcsszerepet játszó egyik illetékes a jegyzők országos szövetségének elnöke; az ő távollétében B. Kiss András, Jászberény aljegyzője tájékoztatta a Magyar Hírlapot a részletekről. Elmondta: a tavaly októberben elfogadott és a januártól hatályos kormányrendelet alapján először felszólítják a feltételezett nem fizető autótulajdonosokat, hogy nyolc napon belül igazolják: érvényes felelősségbiztosítási szerződésük van. Aki ennek nem tesz eleget, azt beidézik és bevonják gépjárműve forgalmi engedélyét.

Aki ezt félvállról veszi, azt végső esetben elővezettetik. Ha valaki nem ért egyet a vele szemben hozott hatósági intézkedéssel, bírósághoz fordulhat, azonban a fellebbezésének nincs halasztó hatálya, az eljárás minden következmény nélkül lefolytatható vele szemben.

Aki a felszólítás után a megadott határidőn belül nem jelentkezik, és azután még be mer ülni az autójába, az komoly szankcióra számíthat, ha egy közúti járműellenőrzéskor a rendőrség előtt lebukik. Érvényes biztosítás hiányában akár 100 ezer forint szabálysértési bírsággal is sújthatják.
A Magyar Hírlap információi szerint a bliccelők jó része - legalábbis azok, akiknek nem túl nagy a fizetési lemaradásuk - valószínűleg a rendelkezésre álló nyolc nap alatt igyekeznek rendezni adósságukat. Ha ezt megteszik, akkor megúszhatják feledékenységüket egy írásbeli figyelmeztetéssel. Akikről viszont kiderül, hogy a kötelező mellett esetleg még a súlyadót sem fizetik, azok ellen már az illetékes önkormányzat adóhatósága is eljárást indít.

A tartozás végrehajtással is beszedhető. Ez kiterjedhet az üzemben tartó ingóságaira és ingatlanaira. A bliccelés végeredménye tehát kiszámíthatatlan.

A jövőben negyedévente ellenőrzik az autósokat, mégpedig úgy, hogy a központi gépjármű-nyilvántartó adatait összevetik az új számítógépes rendszer segítségével a biztosítók kötvénynyilvántartásával. Ettől a szakemberek a fizetési morál javulását remélik. Biztosítóktól származó információink szerint jelenleg több olyan üzemben tartó is akad, akiknek tartozása megközelíti egyenként a 10 millió forintot.

Szilágyi Béla

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

Az Üzleti Negyed autóbiztosítás-rovata

Gépjármű kötelező-felelősségbiztosítási díjak
(összehasonlító táblázattal)

Korábban:

Nyár végéig kiszűrik a kötelező nélkül autózókat
(2001. július 4.)

Több mint kétmilliárdos kárt okoztak a biztosítást nem fizető autósok
(2001. július 30.)