Őrizetbe vették a Parmalat alapítóját

Vágólapra másolva!
Őrizetbe vették az olasz hatóságok szombaton Calisto Tanzit, a pénzügyi botrányba keveredett Parmalat olasz tejipari óriás alapító tulajdonosát Milánóban. Az üzletembert a sajtó által az "európai Enronnak" nevezett ügy kapcsán akarják meghallgatni. Az ügyészség eddigi vizsgálatai szerint ugyanis a Parmalatnál 1988 óta rendszeresen meghamisították a pénzügyi adatokat.
Vágólapra másolva!

Szombaton Milánóban az olasz hatóságok őrizetbe vették Calisto Tanzit, a Parmalat alapító tulajdonosát - jelentette az ANSA olasz hírügynökség. A lépésre azután került sor, hogy Tanzi és fia Stefano, szerdán nem jelentek meg a vizsgálóbírók előtt, miközben az olasz hatóságok házkutatásokat tartottak a családnál a mérleg- és könyvvitel-hamisítás nyomainak fellelése érdekében.

A Tanzi család ügyvédje olasz sajtóértesülések szerint akkor arról tájékoztatta az ügyészséget: Tanzi és fia Spanyolországból telefonáltak, hogy egy ideig pihenésre van szükségük, de később ismét hajlandók lesznek megjelenni a kihallgatásokon, amint e hét elején is tették. Az ügyvéd szerint a tulajdonosok nem szöktek meg, a Tanzi családra azonban óriási nyomás nehezedik a sajtó részéről, ezért "kénytelenek voltak" nyugodalmasabb helyre vonulni.

A Parmalat - amelyet a gazdasági sajtó az "európai Enronnak" nevez - szerdán csődvédelmet kért egy pármai bíróságon, amelyet gyorsított eljárásban meg is kapott. Az olasz ipari minisztérium egyszersmind kinevezte a Parmalat egy hete szolgáló új elnök-vezérigazgatóját, a jeles cégmentő hírében álló Enrico Bondit a Parmalat gondnokává, a cég átszervezése céljából.

Az olasz kormány szeretné megmenteni a Parmalatot - az 1961-ben alapított vállalat ma Olaszországban a nagyságra nyolcadik ipari vállalkozás, a botrány előtt több mint 2 milliárd eurót ért a tőzsdén, most alig 80 millió euró a piaci értéke, jelenleg harminc országban 35 ezer embert foglalkoztat.

Az olasz kormány kedden hivatalosan kérte az Európai Uniót: ismerje el válsághelyzetnek az olasz tejiparban kialakult állapotokat, és ezzel tegye lehetővé az állami segítséget. Az olasz ügyészségi vizsgálat során annyi már kiderült, hogy a Parmalat holding mérlegeit 1988 óta rendszeresen meghamisították, amivel legalább 8,7 milliárd eurós felhalmozott hiányt igyekeztek palástolni.