Tovább javult a német üzleti bizalom

Vágólapra másolva!
A müncheni IFO gazdaságkutató intézet üzleti bizalmi mutatója 95,7 pont novemberről - közölték az intézetben kedden. Elemzők 95,0 pontra számítottak. Az IFO mutatója hetedik hónapja javult egyvégtében novemberben, bár a 100 pont alatti eredmény jelzi, hogy a megkérdezett hétezer vállalat többsége még nem bizakodó.
Vágólapra másolva!

Októberben 94,3 pont volt a mutató, ezt is kedden közölték, módosítva a korábbi 94,2 pontos adatot. Szeptemberben 92,0 pont, augusztusban 90,8 pont, júliusban 89,3 pont, júniusban 88,8 pont, májusban 87,6 pont, áprilisban 86,6 pont, márciusban 88,1 pont, februárban 88,9 pont, januárban 87,4 pont volt az IFO-mutató.

Az IFO elnöke, Hans-Werner Sinn kedden úgy vélte, hogy a mutató folytatódó javulása már kétségkívül a gazdasági gyógyulás haladására vall. Az amerikai és az ázsiai növekedés húzó hatása érvényesül - mondta, de hozzátette: a javulás még messze nem olyan erős, hogy az Európai Központi Bank már emelhetné a kamatát.

A mannheimi Európai Gazdaságkutató Intézet (ZEW) németországi konjunktúra- és üzleti hangulatmutatója novemberre 67,2 pont volt. Októberben 60,3 pont volt a mutató, tíz hónapon belül először esett vissza, mert az euró drágulása miatt csökkent a bizalom az export növekedése iránt.

Idén nem nő a német gazdaság/uzletinegyed/hirek/vilaggazdasag/20031021iden.html

A német gazdaság az első félévben recesszióba süllyedt, két egymást követő negyedévi visszaesés formájában. A harmadik negyedre ugyan visszatért a negyedéven belüli növekedés, de folytatódott a visszaesés az egy évvel korábbihoz képest. Az első negyedben a GDP 0,2 százalékkal csökkent az előző negyedhez képest, és 0,4 százalékkal nagyobb volt a tavalyi első negyedévinél. A második negyedben a negyedéves csökkenés 0,2 százalékos volt ismét, az egy évvel korábbihoz képest pedig 0,7 százalékos visszaesés mutatkozott, a harmadik negyedben pedig a becslés szerint 0,2 százalékkal nőtt a gazdaság, de a tavalyi harmadik negyedhez képest 0,2 százalékos visszaesés mutatkozott.

Októberben a német kormány csökkentette növekedési várakozásait: Wolfgang Clement gazdasági miniszter szerint a kormány idén nulla százalékos növekedésre számít, jövőre pedig 1,5-2,0 százalékos növekményt várnak.

Az utolsó negyedben legalább 0,6 százalékos negyedévi növekedés kellene, hogy Németország elkerülje az éves recessziót.