Bővült a német és a francia gazdaság

Vágólapra másolva!
A német és a francia GDP is nőtt az idei harmadik negyedévben, e két ország adja a 12 tagú euróövezet gazdaságának mintegy felét. Németországban 0,2 százalékkal bővült a gazdaság az előző negyedhez képest, míg a francia GDP a várakozáson felüli mértékben, 0,4 százalékkal nőtt.
Vágólapra másolva!

Németországban 0,2 százalékkal nőtt a GDP az idei harmadik negyedévben az előző negyedhez képest, ugyanakkor az 0,2 százalékkal volt kisebb, mint 2002 harmadik negyedévében - közölte szövetségi statisztikai hivatal csütörtökön.

Az első negyedévben 0,1, a másodikban 0,2 százalékkal csökkent a német GDP negyedéves összevetésben; ez azt jelentette, hogy legnagyobb európai gazdaság recesszióba süllyedt.

A statisztikai hivatal közlése szerint a GDP növekedése a harmadik negyedben az export erős növekedésének és az import visszaesésének köszönhető - írja a Bloomberg.

A müncheni Ifo gazdaságkutató intézet üzleti bizalmi mutatója az elemzői várakozásokat jóval meghaladva, hat hónapos növekedés után 94,2 pont volt októberben.

A francia GDP 0,4 százalékkal bővült a harmadik negyedben az előző negyedéves 0,3 százalékos csökkenés után - közölte a francia statisztikai hivatal.

A francia kormány erre az évre a legjobb esetben is 0,5 százalékos gazdasági növekedésre számít, és úgy véli, hogy a gazdaság az év utolsó harmadában kezd élénkülni, jövőre pedig 1,7 százalékos GDP növekedést valószínűsít.

Szakértők többsége reálisnak tartja a kormány jövő évi GDP-növekedésre vonatkozó várakozását, ugyanakkor az idei évre legfeljebb 0,2 százalékos gazdasági bővülésre számítanak.