Változtatott inflációs előrejelzésén a jegybank

Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Bank kismértékben csökkentette idei inflációs prognózisát, a jövő évit ugyanakkor emelte. A jegybank jelentése szerint idén 2,9 százalékkal bővül a gazdaság a korábban várt 3,2 százalék helyett. A Monetáris Tanács hétfői ülésén változatlanul hagyta a jegybanki alapkamatláb 9,50 százalékos szintjét.
Vágólapra másolva!

A jegybank hétfői tájékoztatása szerint idén decemberben a korábban várt 5,2 százalék helyett 5,1 százalék lesz a 12 havi infláció, míg az éves átlagos áremelkedés a korábban vártnak megfelelően 4,6 százalékos lesz.

Új eszközzel küzd a jegybank a spekulánsok ellen/uzletinegyed/befektetes/20031105neelesitsd.html

Az MNB a jövő évi végi, decemberi inflációs prognózist 5,8 százalékról 5,9 százalékra emelte, és az éves átlagos áremelkedés várható értékét 6,5 százalékról 6,6 százalékra növelte - áll a Jelentés az infláció alakulásáról című jegybanki kiadványban.

A 2004-re vonatkozó inflációs előrejelzés emelkedését az okozza, hogy az augusztusi jelentéshez képest mintegy 3 százalékkal erősebb árfolyam nem tudta ellensúlyozni a várható lakossági fogyasztásbővülés és az indirekt adókkal kapcsolatos politikai intézkedések korábban becsültnél magasabbra várható inflációs hatását. Ez utóbbi önmagában mintegy 0,5 százalékponttal emelte meg az MNB 2004 végére vonatkozó előrejelzését - derül ki a jegybank közleményéből.

Az MNB szerint jövőre 3,2 százalékkal bővül a gazdaság

A jegybank mérsékelte idei és növelte a jövő évi GDP prognózisát. A jelentés szerint 2003-ban 2,9 százalékkal emelkedik majd a bruttó hazai termék, szemben a korábban jelzett 3,2 százalékkal, míg a 2004-es korábbi 2,7 százalékos prognózist 3,2 százalékra emelték. Először hirdetett meg az MNB meg 2005-ös előrejelzést, amely 3,6 százalékos növekedéssel számol.

A fizetési mérleg hiánya jövőre a GDP 6 százalékára csökkenhet

A folyó fizetési mérleg hiánya az idén elérheti a GDP 6,4 százalékát, jövőre 6 százalékra, 2005-ben pedig 5,3 százalékra csökkenhet. Augusztusi prognózisban a jegybank az idén 5,8 százalékos, jövőre pedig 5,2 százalékos folyó fizetési mérleg hiánnyal számolt. A korábban előre jelzett 4,2 milliárd eurós fizetési mérleg deficit helyett a legfrissebb előrejelzés idén 4,7 milliárd euróra, jövőre pedig 4 milliárd euró helyett 4,7 milliárd euróra teszi a fizetés mérleg hiányát. A deficit 2005-ben 4,5 milliárd euró körül alakulhat.

Nem változott az alapkamat

A Monetáris Tanács hétfői ülésén a gazdasági és pénzügyi folyamatokat áttekintve változatlanul hagyta a jegybanki alapkamatláb 9,50 százalékos szintjét, mert a várhatóan javuló legfontosabb gazdasági mutatók és a 250-260 Ft/euró közötti árfolyamszint mellett elérhetőnek látszik a 2005. év végi 4 százalékos inflációs cél - derül ki a jegybank honlapján közzétett közleményből.