MNB: nagyobb infláció, kisebb növekedés

Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a december végi inflációs prognózisát 5,2 százalékra emelte a korábban közölt 4,6 százalékról, közölte a pénzintézet hétfőn. Ezzel együtt a jegybank a GDP idei várható bővülését a korábbi 3,4 százalékról 3,2 százalékra mérsékelte.
Vágólapra másolva!

Ezzel várhatóan az MNB-nek sem az idei, sem a jövő évi inflációs célkitűzése sem teljesül. A jegybank az idei éves átlagos inflációt a májusi jelentésben előrejelzett 4,5 százalékról 4,6 százalékra emelte. Jövőre a korábban jelzett 4,1 százalék helyett a hétfőn publikált jelentés 6,5 százalékos éves átlagos fogyasztói árváltozást vár, illetve, az adó- ás áfa-változások hatása nélkül 5,5 százalékot. Az MNB idei, 3,5, plusz-mínusz 1 százalékpontos inflációs célsávjának maximumát a megemelt prognózis 0,7 százalékponttal, a jövő évi hasonló maximumot pedig 1,3 százalékponttal haladja meg.

A jegybank ugyan hivatalosan nem szüntette meg korábbi 3,5 plusz-mínusz 1 százalékpontos, 2004-re meghatározott inflációs célját, ám tényleges célja az, hogy a fogyasztói árak növekedése 2004 decemberében 5,5 százalék alatt maradjon - mondta Járai Zsigmond, az MNB elnöke, a közlemény kiadása után tartott sajtótájékoztatón.

A jegybankelnök szerint az áfa-rendszer módosításának közvetlen és közvetett hatása 1,4 százalékponttal emeli meg a jövő évi inflációt. "Az áfa-emelés hatása azonban csak átmeneti, így reális a lehetősége annak, hogy 2005 decemberére 3,5 százalékra mérséklődjön az infláció, ami lehetővé teszi a 2008-ra tervezett eurócsatlakozás feltételeinek teljesítését" - mondta Járai Zsigmond.

A jegybank elnöke elismerte: nincs lehetőség arra, hogy a jövő decemberi infláció a célnak megfelelően legfeljebb 4,5 százalék legyen. "Ehhez olyan erős árfolyamra lenne szükség, ami kívül esik a sávon" - mondta.

A jegybank a GDP idei várható bővülését a korábbi 3,4 százalékról 3,2 százalékra mérsékelte, míg a jövő évre várt 3,6 százalékos bruttó hazai termék bővülést 2,7 százalékra módosította. A jelentés szerint a folyó fizetési mérleg ez évi GDP-arányos hiánya a májusban várt 5,1 százalék helyett 5,8 százalékra nő, a jövő évi deficit pedig 5,2 százalék körül alakul.

Az MNB Monetáris Tanácsa hétfői ülésén változatlanul hagyta a jegybanki alapkamat 9,5 százalékos szintjét.