A hőség fenyegeti a francia atomerőműveket

Vágólapra másolva!
Franciaországban hétfőn rendkívüli tárgyalásokat kezdtek a minisztériumok és az áramszolgáltató cégek képviselői, hogy értékeljék az atomerőművek felhevülésével összefüggő gondokat. A szokatlanul magas hőmérséklet miatt néhány atomerőműben csökkenteni kellett a termelést, és egy hagyományos erőművet teljesen le kellett állítani, de egyelőre nem vezetnek be energiakorlátozást - tudósít a Financial Times.
Vágólapra másolva!

A helyzet igen komoly - közölte Nicole Fontaine ipari miniszter, utalva arra, hogy az ország energiaellátásának 70 százalékát adó 58 atomerőmű előtt most két választási lehetőség van. Csökkenteniük kell az áramtermelést, vagy a megengedett értéknél magasabb hőmérsékleten engedik vissza a reaktorhűtéshez használt vizet a folyókba. A magas hőmérséklet miatt egy hagyományos erőművet már teljes egészében le kellett állítani Franciaországban.

Néhány franciaországi atomerőműben a reaktorok hőmérséklete megközelítette az előírások szerinti legmagasabb értéket, az 50 Celsius fokot, de a miniszter asszony szerint egyelőre nincs szükség azonnali energiakorlátozásokra.

A Bugey, a Rhone folyó mentén, Lyonnál lévő atomerőmű máris kivételes felhatalmazást kért arra, hogy magasabb hőmérsékleten vezethesse vissza a folyóba a vizet. Fontaine utalt arra, hogy a megoldás az áramtermelés csökkentése, következésképpen a fogyasztás racionalizálása lehet, de erről konkrétumokat nem említett.

Franciaországban a nem ritkán 40 Celsius fokot is elérő hőmérséklet miatt drasztikusan megnőtt a légkondicionáló berendezések, és a különböző hűtőgépek használata. A tavalyi év hasonló időszakához viszonyítva idén 10 százalékkal több elektromos energiát fogyaszt a lakosság - írja a Financial Times.