Tűzvész után a kártérítés okozhat katasztrófát Portugáliában

Vágólapra másolva!
A Nyugat-Európában pusztító nyári erdőtüzek komolyan megterhelik az egyes országok államkasszáját. Az tűzoltás befelyezése után most a kártérítés-fizetés teszi próbára a kormányokat.  Portugáliában a legsúlyosabb a helyzet, de Franciaország is komoly összeget költ kártérítésre.
Vágólapra másolva!
Uniós segítséget kér az erdőtüzek megfékezéséhez Portugália/nagyvilag/20030802unios.html

Noha az erdőtüzek nagy részét sikerült eloltani Nyugat-Európában, a kormányzatok számára csak most következik az igazi küzdelem: nagy összegű kártérítést kell fizetni a tűz által okozott károk enyhítésére. Portugáliában a legsúlyosabb a helyzet, ahol a kabinet százmillió euró segély szétosztására tett ígértetet. Az ország az unió legszegényebb állama, éppenhogy meg tud felelni a monetáris unió támasztotta feltételeknek, ezért bármilyen többletkiadás végzetes költségvetési deficitet okozhat.

Hasonlóan alakul a helyzet Franciaországban is. A délkelet-franciaországi gazdáknak állami támogatásra van szükségük ahhoz, hogy takarmányt vásárolhassanak állataiknak. A tüzek ugyanis felégették a legelőket, ráadásul az oltáshoz elhasznált vízmennyiség komoly vízhiányhoz vezetett. A gazdák a nagy összegű összegű uniós segély mellett most jelentős közvetlen támogatást várnak a francia államtól.