Vágólapra másolva!
Árkartell gyanújával eljárást folytat a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) sütő- és malomipari szervezetek ellen, a Világgazdaság információi szerint. A GVH több helyen házkutatást tartott és iratokat foglalt le. Az érintettek cáfolják, hogy összehangolt ártárgyalásokat folytattak volna. 
Vágólapra másolva!
Tíz százalékkal drágulhat a kenyér/uzletinegyed/hirek/hazaihirek/20030120tizszazalekkal.html

A hivatal versenykorlátozó megállapodás gyanúja miatt folytat vizsgálatot a Magyar Pékek Ipartestülete, a malomipari cégeket tömörítő Gabonaszövetség és az Országos Gabona Terméktanács (OGT) ellen - tudta meg a Világgazdaság. A GVH nem közölt részleteket a folyamatban lévő eljárásról, de a napilap információi szerint a hivatal valójában árkartell ügyben nyomoz: a sütőipar és a pékek ellen az eljárás még tavaly kezdődött, a malmokat érintő vizsgálat pedig idén májusban indult. A GVH azzal gyanúsítja az érintetteket, hogy a sütőipari termékek árának emelése érdekében összehangolt tárgyalásokat folytattak.

Az ipartestület elnöke, Marton István szerint a vizsgálatban Szabolcs-Szatmár-Bereg, Somogy, Heves és Jász-Nagykun-Szolnok megyei sütőipari cégek érintettek. A Gabonaszövetségnél a versenyhivatal házkutatásokat tartott és iratokat foglalt le, a Világgazdaság értesülései szerint. Az árkartell létrehozásának gyanúját alaptalannak tartja a szövetség elnöke, Lakatos Zoltán.

A szakértői vélemények megoszlanak arról, hogy miért kezdeményezett vizsgálatokat a GVH: egyesek szerint a pékek egymást jelentették fel, az éles piaci verseny miatt. Mások szerint a konkurens élelmiszerláncok támadták meg a sütőipari árak növelésére tett kezdeményezéseket.