Háború előtti szinten az iraki dinár árfolyama

Vágólapra másolva!
Az iraki dinár árfolyama a dollárhoz viszonyítva csütörtökre visszaállt a háború előtti szintre. Az irakiak ugyanis megkezdték felhalmozott dollárjaik eladását, hogy a cserébe kapott dinárért napi cikkeket vásároljanak, jelezve: a helyiek reménye szerint az ENSZ hamarosan feloldja a szigorú szankciókat.
Vágólapra másolva!

A Reuters beszámolója szerint Bagdad Hariti kerületében 1900-2100 dinárt adnak 1 dollárért. A háború alatt a dollár 4000 dinárt ért, miközben még néhány napja is 2500 dinárt. Az emberek megkezdték dollárjaik eladását, mert élelmiszert kell venniük - mondta az egyik utcai valutakereskedő, hozzátéve: a háború kitörése előtt sokan élelmiszert halmoztak fel, de a tartalékokat mostanra felélték.

Hiperinfláció Irakban/uzletinegyed/hirek/vilaggazdasag/20030414hiperinflacio.html

A várakozás mellett azonban sok még a bizonytalanság, egyebek között mind többet hallani arról, hogy új pénzt fognak nyomni. Ezzel kapcsolatban amerikai illetékesek azt mondták, hogy a dollár, más külföldi devizák, valamint a dinár mindaddig legális fizetőeszköz marad, amíg az új iraki kormány nem dönt a nemzeti valutáról. A jelenleg forgalomban lévő dinárokon még Szaddám képe látható.

Az utcai pénzváltók többsége ugyanakkor legfeljebb a 250 dináros névértékű pénzjegyeket hajlandó elfogadni. Az ennél nagyobb névértékűek, így a 10 ezer dinárosok dollárárfolyama jóval gyengébb, mivel ezekből valószínűleg igen sokat elloptak a jegybank kifosztásakor.