Pótköltségvetésre lehet szükség Németországban

Vágólapra másolva!
A német parlament mindkét háza megszavazta pénteken az adóemeléseket, amelyekkel a kormány csökkenteni akarja az államháztartási hiányt, de a törvényhozók engedélyezte emelések jóval elmaradnak attól, amit a kormány kért. Hans Eichel pénzügyminiszter a szavazás után közölte: ha minden változatlan marad, idén sem csökkenhet a GDP-arányos hiány az unió által elvárt 3 százalék alá, ezért pótköltségvetésre lehet szükség.
Vágólapra másolva!

A pénteken megszavazott társaságiadó-emelések 1 milliárd eurós többletbevételt jelentenek a szövetségi és a tartományi költségvetéseknek; a kabinet 3,44 milliárdnyi pluszbevételre számított. Jövőre 2,9 milliárd eurós bevételnövekedés várható, ami mintegy 7 milliárddal kevesebb a vártnál.

A törvényhozók leszavazták egyebek között a vállalati kocsik, az Európán belüli légiutazások, a tőkenyereség adójának növelését, az első lakásvásárlás támogatásának csökkentését.

A pénzügyminiszter korábban úgy becsülte, hogy az államháztartási deficit az adóemelések nyomán idén a GDP 2,8 százalékára csökkenthető a tavalyi 3,75 százalékról.