A társadalom öregedésével csökken a sörfogyasztás

Vágólapra másolva!
A németek világviszonylatban még mindig  a harmadikok sörivásban, az egy főre jutó évi 121 literrel, de 1999 óta a sörfogyasztásuk 15 százalékkal csökkent. Németországban 2001-ben először költöttek többet borra, mint sörre, és a bor előnye tavaly tovább nőtt.
Vágólapra másolva!

Németország 1280 sörfőzdéjének bánatára januárban életbe lépett az a rendelkezés, amely az eldobható sörösdobozokra 25 eurócent betétdíjat vetett ki. Az eladásokat ez 10 százalékkal csökkentette, a sörgyárak szerint. A borospalackokra a rendelkezés nem vonatkozik.

- Soha nem hittem volna, hogy egy német sörivót elriaszthat 25 cent, de mégis így történt - panaszkodott Ude Franke, a Holsten Brauerei, Németország legnagyobb sörgyárának igazgatója.

Az intézkedést a sörösdobozok és -palackok újrahasznosításának növelésére hozták. A fogyasztók azonban gyűlölik, mert az üres üvegeket és dobozokat abba az üzletbe kell visszavinni, ahol vásárolták azokat. Az országos visszaváltási rendszert csak az év vége felé szervezik meg. Németországban a sörfogyasztás az 1980-as évek óta csökken, az akkor elért évi 156 literes világcsúcsról, egy főre számítva. Most a harmadikok a csehek és az írek mögött. Csehországban egy főre számítva 160 liter, Írországban évi 125 liter sör fogy évente.