A magyarok fele váratlan kiadásokra spórol

Vágólapra másolva!
A váratlan kiadásokra tartalékol a magyarok csaknem fele, s csak ezt követi a gyerekekről való gondoskodás vagy a lakásvásárlás - derül ki a Gfk kutatóintézet legutóbbi felméréséből. A felnőtt lakosságnak csak kétharmada rendelkezik valamilyen bankkapcsolattal, míg Csehországban 81, Ausztriában pedig 98 százalékuk vezet egy vagy több pénzintézetnél számlát.
Vágólapra másolva!

A nemzetközi viszonylatban jellemző tendenciákkal ellentétben Magyarországon még mindig nem a hosszú távú befektetéseket, életbiztosításokat, nyugdíjalapokat részesítik előnyben, hanem a hagyományos, rövid távú bankbetéteket - írja a Magyar Hírlap.

Kik olvasnak üzleti híreket?/uzletinegyed/kerdoiv/index.htmlÖn tudja a választ!

Ennek egyik oka a létbizonytalanságtól való félelem lehet, hiszen a lakosság 45 százaléka váratlan kiadásokra tesz félre, vagyis olyan takarékossági formát részesít előnyben, amely lehetővé teszi, hogy a szükséges pénz azonnal mozgatható, felhasználható legyen. Ugyanez az arány, azaz az elsősorban váratlan kiadásokra félretevők aránya 2001-ben 36, 2000-ben pedig csak 33 százalék volt. Legtöbbet, 45-47 százalékot a Közép-Dunántúlon tesznek félre, míg a legkevesebbet Pest megyében.

A banki eladósodás terén meredeken nő a lakáshitel-állomány. 2000-ben alig több mint százmilliárd forintot tett ki ezek összege, tavaly a második fél évben viszont már közel hatszorosára nőtt a lakásépítésre és vásárlásra felvett kölcsönök együttes összege.

Két év alatt érzékelhetően javult a magyarok közérzete, majdnem 70 százalékuk elégedett azzal, amit sikerült elérnie az elmúlt években. Ugyanilyen szintet ért el a bankokkal való elégedettség is.