A tőzsdeválság hírei - percről percre

Események

tőzsdekrízis, tőzsdeválság, pénzügyi krízis, pénzpiac, Görögország
Vágólapra másolva!
A nap első felében kedvező volt a hangulat a legtöbb európai, köztük a budapesti részvénypiacon, délután azonban egyre rosszabb lett a hangulat. Ennek eredményeként a nyugat-európai tőzsdeindexek mínuszba fordultak, követve a meredek lejtőre kerülő feltörekvő piaci részvénymutatókat. A délutáni kereskedésben több mint tízszázalékos mínuszba került az OTP és a Mol, ezért a papírok kereskedését fel kellett függeszteni.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül33 bejegyzés
10:30
augusztus 10, 2011
Vágólapra másolva!

Először sokk, aztán szárnyalás követte a Fed keddi nyilatkozatát

Gyors visszapattanás követte a magyar idő szerint kedd esti tőzsdei sokkot, amelyet az amerikai jegybanki funkciót ellátó Fed Szövetségi Nyíltpiaci Bizottságának (FOMC, a FED legfontosabb döntéshozó testülete) bejelentése váltott ki.

A bizottság tájékoztatása szerint legalább 2013 közepéig fennmaradhat a 0-0,25 százalékos kamatsáv - ez pedig azt az üzenetet közvetítette a piacok számára, hogy a Fed nem bízik a gyors kilábalásban. "Azt mondták, két évig fenntartják [a kamatszintet - a szerk.]. Ez az egyik legjobb módszer a bizalom letörésére" - kommentálta a Marketwatch amerikai üzleti szaklapban egy piaci szakértő a kamatdöntést.

A magyar idő szerint kedd esti bejelentés után zuhanni kezdtek az amerikai tőzsdeindexek, pedig előtte 2-3 százalékos pluszban jártak. A befektetők menekültek a kockázatos eszközökből a kisebb rizikót jelentő eszközökbe, ezért a svájci frank rövid időre közel került ahhoz, hogy egyenértékű legyen az euróval - a legerősebb pontján 1,01 frank ért egy eurót és 273 forintot kértek egy frankért.

A sokk után azonban magukhoz tértek a piacok, ugyanis a Fed piaci értékelése nemcsak a hosszú kilábalásról szólt, hanem közölték azt is, hogy a jegybank újabb eszközöket fog bevetni. A Marketwatch cikke szerint ez a kötvényvásárlási program kibővítését, és a hiteleszközök hosszabb idejű megtartását jelentheti.

A befektetők a bejelentés teljes kiértékelése után már inkább pozitív üzenetként fogták fel a Fed-döntést, így a sajtótájékoztatót megelőző emelkedést is túlszárnyalva zártak a New York-i tőzsdeindexek. A Dow Jones 4, a Nasdaq 5,3, az S&P 500 4,7 százalékos pluszt ért el. A svájci frank is visszapattant az 1,04-1,05 közötti szintre az euróval szemben, és ennek megfelelően a 265 forint körüli szintre a forinttal szemben.

10:36
augusztus 10, 2011
Vágólapra másolva!

Ázsia követte Amerikát

Az amerikai mutatók emelkedését az ázsiai piacok is követték szerda reggel. A japán Nikkei 225 pontjával 2 százalékot nőtt, Dél-Korea Kospi indexe 4 százalékot, míg az ausztrál ASX 2 százalékot emelkedett. Az ausztrál ASX indexe 113,5 ponton nyitott, az új-zélandi NZX 3,5 százalékon, a sanghaji Composite Index 1,4 százalékkal.

10:45
augusztus 10, 2011
Vágólapra másolva!

A vártnak megfelelően alakult a német infláció

Az elemzői várakozásoknak megfelelően emelkedtek júliusban a fogyasztói árak - derül ki a német szövetségi statisztikai hivatal honlapjának (Destatis.de) szerda reggeli adataiból. A fogyasztói árak egy hónap alatt 0,4 százalékkal nőttek júliusban, míg az éves infláció 2,4 százalék volt. Júniusban az előző hónaphoz képest 0,1 százalékkal, míg éves szinten 2,3 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak.

A Destatis.de közleményében kiemelte, hogy a júliusi inflációt alapvetően az energiaárak növekedése határozta meg, amelyek éves szinten 10,6 százalékkal nőttek. Az üzemanyagok ára 12,3 százalékkal, míg a háztartási energiaárak 9,8 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet.

10:49
augusztus 10, 2011
Vágólapra másolva!

Hirtelen drágulással kezdett a svájci frank

Reggel nyolc órakor 260 forint körül járt a svájci frank, utána azonban hirtelen drágulni kezdett. Kedd este, a Fed-döntés után hirtelen 273 forintra ugrott a frank, az első sokk után azonban a tőzsdei szárnyalással együtt a frank árfolyama is mérséklődni kezdett. A reggeli 260 forintos szintről azonban fölfelé indult el a svájci fizetőeszköz, egy órán belül 265 forint fölé drágult. Kedden rendkívül széles sávban mozgott az árfolyam: 253 és 264 forint között ingadozott napközben, majd a hirtelen emelkedéskor 273 forintra ugrott, vagyis napon belül 20 forintos sávban forgott a deviza.

A forint árfolyamát részletesebben ide kattintva követheti.

11:06
augusztus 10, 2011
Vágólapra másolva!

Emelkedéssel kezdett a BUX

Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 336,77 pontos emelkedéssel, 18 975,39 ponton nyitott szerdán. A keddi záró értékéhez képest 1,81 százalékkal erősödött.

11:17
augusztus 10, 2011
Vágólapra másolva!

Equilor: Feltették a kezüket a jegybankárok

Az Equilor pénzügyi tanácsadó szerdai elemzésében azt írta, a Fed keddi kommentárja "beismerése annak, hogy a jegybank eszköztára totálisan haszontalanná vált, gyakorlatilag feltették a kezüket a jegybankárok". Az elemzés szerint az alacsonyan tartott kamat, amelynek az a szerepe, hogy olcsón juttasson tőkét a gazdaságba, három éve van érvényben, "ez idő alatt azonban semelyik gazdasági alrendszert sem tudta gatyába rázni". Az Equilor szerint rossz hír, hogy a tartósan alacsony kamat az inflációt pörgetheti fel, amivel ugyan mérsékelhető az államadósság, de ez csak kényelmessé teheti az amerikai politikusokat a megoldás keresése helyett.

11:32
augusztus 10, 2011
Vágólapra másolva!

Erősödtek a nyugat-európai tőzsdeindexek

Az elemzői várakozásoknak megfelelően erősödéssel nyitottak szerdán a legfontosabb nyugat-európai részvénypiacok. A londoni FTSE-100 1,73 százalékos, a frankfurti Xetra-DAX 2,24 százalékos, míg a párizsi CAC-40 1,35 százalékos pluszban állt a kereskedés első perceiben.

11:40
augusztus 10, 2011
Vágólapra másolva!

"Heves mozgások" várhatók

Kuti Ákos, az Equilor Befektetési Zrt. vezető részvénypiaci elemzője pozitív nyitást, nap eleji kicsi optimizmust, az amerikai tőzsde keddi pluszos zárására való reagálást vár a Budapesti Értéktőzsde szerdai napjától. Mint mondta, "heves mozgások, csapkodások" várhatók a következő napokban, így szerdán is, mert sok a "függő változó", közte az amerikai jegybank politikája, kilátásai, és az elmúlt napok tőzsdei történései, a hazai vegyes kilátások. Úgy véli, hogy pluszból mínuszba váltanak majd a részvényárfolyamok szerdán. Az elemző az OTP és a Mol esetében "visszapattanásra" számít.

11:58
augusztus 10, 2011
Vágólapra másolva!

Több mint kétéves csúcson a kínai külkereskedelmi többlet

A kínai külkereskedelmi többlet 31,5 milliárd dollárra nőtt júliusban, ami a mutató 2009. január óta tapasztalt legnagyobb értéke. Júniusban még 22,3 milliárd dolláros többletet termelt a kínai gazdaság. Elemzők 26 milliárd dolláros szufficitre számítottak. A kedvező adatok ellenére elemzők arra hívták fel a figyelmet, hogy a bővülés nem fenntartható, mivel romlanak a világgazdaság növekedési kilátásai. "Megvan annak a kockázata, hogy a külső kereslet csökken a második félévben az amerikai és európai gazdasági gondok miatt" - értékelt Brian Jackson a Royal Bank of Canada elemzője.

12:21
augusztus 10, 2011
Vágólapra másolva!

Megelégelte az erős frankot a svájci jegybank

További lépéseket, így a likviditás növelésére vonatkozó intézkedéseket tesz a Svájci Nemzeti Bank "a frank óriási túlértékeltségének" csökkentése érdekében - jelentette be a szervezet. A svájci jegybank 80 milliárd frankról 120 milliárd frankra emeli a bankok látra szóló betétállományát, illetve "a svájci frank likviditási bővítésének felgyorsítása érdekében devizapiaci csereügyleteket hajt végre".

12:46
augusztus 10, 2011
Vágólapra másolva!

Történelmi emelkedés Amerikában

Az amerikai tőzsdék keddi szárnyalása bekerül az amerikai tőzsdék történetébe, mint az egy napon elért egyik legnagyobb emelkedés - írja a Portfolio.hu gazdasági weboldal. A Dow 430 pontos pluszban zárt, ami a tizedik legnagyobb napi emelkedésnek számít. A listavezető a 2008. október 13-án látott szárnyalás, amikor 936 ponttal került feljebb az index. Az S&P 500 index 53 ponttal került feljebb kedden, ami minden idők kilencedik legnagyobb emelkedése volt pontban mérve.

12:59
augusztus 10, 2011
Vágólapra másolva!

Számokat figyelő bróker - fotó

Forrás: AFP/William West

13:18
augusztus 10, 2011
Vágólapra másolva!

Majdnem eltűnt a Commerzbank profitja

93 százalékkal csökkent a negyedéves profitja a német Commerzbanknak az előző negyedévben. A bank tájékoztatása szerint a csökkenés annak következtében állt be, hogy a bank veszteségként leírta a birtokában lévő görög államkötvényeket.

13:29
augusztus 10, 2011
Vágólapra másolva!

Mínuszba fordult az Euro Stoxx 50

Az európai vezető részvények összesített indexe nem sokkal fél tizenkettő előtt negatívba fordult. Az Euro Stoxx 50 0,6 százalékos mínuszban áll főleg az energetikai cégek, valamint a bankok részvényeinek köszönhetően.

13:55
augusztus 10, 2011
Vágólapra másolva!

Kevésbé kockázatos befektetési célpont Magyarország

Némileg mérséklődött Magyarország kockázatossága az ennek mérésére alkalmas cds-mutató szerint. Az ország csődjére kötött biztosítás felárát kifejező jelzőszám 408,56 ponton állt szerdán a Bloomberg adati szerint. Kedden még 415 pont volt a mutató.

14:09
augusztus 10, 2011
Vágólapra másolva!

Továbbra is pluszban a nyugat-európai tőzsdék

Továbbra is erőteljes pozitív tartományban álltak szerdán késő délelőtt az irányadó nyugat-európai tőzsdeindexek, miután az amerikai jegybank kedd esti nyilatkozatára világszerte javult a tőzsdei szereplők hangulata. Nem sokkal háromnegyed tizenkettő után a londoni FTSE-100 1,20 százalékot erősödött, frankfurti Xetra-DAX 2,41 százalékot emelkedett, míg a párizsi CAC-40 0,84 százalékos növekedéssel állt. A Budapesti Értéktőzsde 0,1 százalékos pluszban állt dél után pár perccel.

17:10
augusztus 10, 2011
Vágólapra másolva!

Vaskos mínuszban a Mol és az OTP

Szerdán délután három óra körül a pesti tőzsde indexe, a BUX 4,4 százalékos mínuszban volt. A vezető papírok közül az OTP és az Mol egyaránt több mint 5 százalékkal gyengült, a Richter vesztesége 4,4, a Magyar Telekomé 1,6 százalékos volt. A magyar piac mellett az orosz és a lengyel mutató is esett.

Bár a nyugat-európai tőzsdék fél három körül még pluszban voltak, három órakor már a londoni FTSE 0,2 százalékos gyengülésnél tartott, a frankfurti DAX pedig 0,4 százalékos értékvesztést mutatott. Az amerikai határidős indexek is a negatív tartományban voltak ekkor. Kuti Ákos, az Equilor vezető elemzője közölte, a nyugat-európai indexekhez képest jelentősebb gyengülés azzal magyarázható, hogy a befektetők a kockázatosabbnak, bizonytalanabbnak ítélt gazdasági kilátású országok cégeiből igyekeznek kiszállni.

17:31
augusztus 10, 2011
Vágólapra másolva!

A Fitch nem bízik Franciaországban egy francia lap szerint

A KBC Equitas brókercég szerda délután kiadott piaci kommentárja szerint délután eltűnőben volt a reggeli jókedv a nyugat-európai piacokról, hiába jelentett be a svájci jegybank likviditásnövelő intézkedéseket és devizacsere-ügyleteket a frank gyengítése érdekében. "A Fitch hitelminősítő nem olyan optimista a franciák besorolását illetően, mint a másik hitelminősítő, az S&P a La Tribune francia tőzsdei és gazdasági napilap szerint. A harmadik minősítő, a Moody's is reagált, szerintük stabilak az ország kilátásai. "A hír megjelenése után negatívba fordult a DAX, a CAC és a perifériaországok tőzsdéi is. Olasz és francia bankok között nem ritka az 5-6 zázalékos esés sem" - áll a KBC Equitas beszámolójában.

17:41
augusztus 10, 2011
Vágólapra másolva!

Esés a Wall Streeten

Rosszul kezdett a Wall Street: a Dow Jones és a Nasdaq egyaránt 2,7, az S&P 500 pedig 2,5 százalékos süllyedést produkált a nyitás után.

17:58
augusztus 10, 2011
Vágólapra másolva!

Csak a Pfizer van pluszban

A Wall Street egyik irányadó mutatójának mozgását befolyásoló harminc részvény közül egyedül a Pfizer gyógyszercég papírja volt pluszban magyar idő szerint néhány perccel délután négy óra előtt. Az index ekkor 2,3 százalékos gyengülésnél tartott.

18:03
augusztus 10, 2011
Vágólapra másolva!

Felfüggesztették az OTP-t a pesti tőzsdén

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) egy perccel 16 óra előtt közölte, hogy az OTP-részvény kereskedése "árelmozdulás miatt szüneteltetésre került". A bankpapír kereskedését azért állították le, mert az árfolyam több mint tíz százalékos mínuszba került.

18:10
augusztus 10, 2011
Vágólapra másolva!

Néhány percig tartott a szünet az OTP piacán

A BÉT hat perccel a kereskedés szüneteltetéséről szóló közlemény kiadása után közölte, hogy újra lehet kereskedni az OTP-papírokkal a pesti tőzsdén.

18:18
augusztus 10, 2011
Vágólapra másolva!

Közel 7 százalékos mímuszban a BUX

Negyed öt után 17 339 pontnál járt a BUX, ami 6,97 százalékos veszteséget jelent.

18:23
augusztus 10, 2011
Vágólapra másolva!

A Reuters szerint európai leminősítéstől fél a piac

A világ részvénypiacai szerdán délután kialakult eladási hullám azzal magyarázható, hogy az Egyesült Államok S&P általi leminősítése után hasonló lépést hajthat végre az intézmény Európában is - idézi a Reuters hírügynökséget a Portfolio.hu gazdasági újság.

18:26
augusztus 10, 2011
Vágólapra másolva!

Az OTP után a Molt is felfüggesztették

Délután fél öt előtt nyolc perccel az olajpapír kereskedését is le kellett állítani, mert az árfolyam több mint tíz százalékkal esett. A BUX ekkor több mint 7 százalékos gyengülést mutatott.

18:40
augusztus 10, 2011
Vágólapra másolva!

Újból lehet kereskedni a Mollal

Percekkel a felfüggesztés után a Mol kereskedését újraindították. A pesti tőzsde indexe 6,89 százalékos süllyedésben volt.

18:47
augusztus 10, 2011
Vágólapra másolva!

Óriási zuhantak a francia bankok

A párizsi tőzsdén a bankpapírok árfolyama a mélybe került. A Société Générale, a Credit Agricole 16-16 százalékkal esett, a BNP Paribas 12, az Axa pedig közel 10 százalékos veszített értékéből. A börze indexe, a CAC több mint 4,2 százalékkal esett. A CNN amerikai hírtelevízió online pénzügyi oldala szerint a francia bankok esése azzal indokolható, hogy a részvénypiaci befektetők Franciaország leminősítésétől tartanak.

18:52
augusztus 10, 2011
Vágólapra másolva!

Leminősítették Ciprust

A három legnagyobb hitelminősítő közé tartozó Fitch szerdán Ciprus minősítését két fokozattal BBB-re rontotta az eddigi A mínuszról. Az új osztályzatra negatív kilátás van érvényben, ami újabb leminősítést valószínűsít - írja a Wall Street Journal amerikai gazdasági újság blogja.

19:17
augusztus 10, 2011
Vágólapra másolva!

Kétéves mínuszban zárt a BUX

A buapesti tőzsde indexe a kereskedés első órájában még erősödni tudott, majd fokozatosan veszített értékéből, kora délután pedig meredek lejtőre került. A BUX végül 6,7 százalékos eséssel 17 381 ponton zárta a szerdai kereskedést, hasonlóan alacsony szinteken legutóbb 2009 augusztusában járt a mutató.

19:25
augusztus 10, 2011
Vágólapra másolva!

Tizenkét százalékkal zuhant az OTP

A BUX szerdai közel 7 százalékos esésében a kereskedés közben felfüggesztett OTP és a Mol játszotta a főszerepet. A bankpapír árfolyama 12 százalékkal 3931 forintra zuhant, az olajrészvény 15 770 forinton végzett, ez pedig 6,7 százalékos esést jelent. A Richter 4,3 százalékos veszteséggel 33 ezer forinton zárt, a Magyar Telekom pedig 2,2 százalékkal 491 forintra csökkent.

19:37
augusztus 10, 2011
Vágólapra másolva!

A bankpapírok vezetik a New York-i zuhanást

A kezdés után 2,5-2,7 százalékkal gyengülő amerikai indexek magyar idő szerint húsz perccel hat óra előtt 3-4 százalékos mínuszban jártak. A bankpapírok teljesítenek a legrosszabbul, a hitelkártyáiról ismert pénzügyi szolgáltató, az American Express árfolyama 5,4, a Bank of America jegyzése 9,4, a JP Morgané 5,05 százalékkal csökkent. A pesszimista hangulatra jellemző, hogy a Dow Jones index teljesítményét meghatározó harminc részvény közül egy sem tartózkodott a pozitív tartományban.

19:45
augusztus 10, 2011
Vágólapra másolva!

Durva zuhanás Európában is

A londoni értéktőzsde indexe, az FTSE-100 szerdán 3,05 százalékos eséssel 5007,16 ponton zárt, a frankfurti DAX 5,13 százalékos mínusszal 5613,42 ponton végzett,  Párizsban a CAC 5,45 százalékkal 3003 pontra csökkent.  

Az MTI összefoglalója szerint a nap jól indult Európában, a jó hangulatot támogatta, hogy az amerikai Fed kedden példátlan módon további legkevesebb két évre előre megígérte a 2008. december óta rekord alacsony, 0,00-0,25 százalékos alapkamatsáv megtartását, és más gazdaságösztönző intézkedések megfontolásáról is említést tett. Később azonban az ideges piacokon eladási hullám alakul ki amiatt, hogy meg nem nevezett piaci értékelések szerint a Fed döntése tulajdonképp burkolt figyelmeztetés a gazdaságra váró további bajokra, amelyeket a Fed már ismer, de a befektetők még nem.

Először az olasz bankrészvények indultak zuhanásnak, majd híresztelések kaptak lábra arról, hogy a hitelminősítők már Franciaországtól is meg akarják vonni a lehető legjobb adósbesorolást, miután az S&P pénteken elvette ezt az osztályzatot az Egyesült Államoktól - derül ki az MTI beszámolójából, amely szerint a hitelminősítők sorra megerősítették a francia besorolást, ennek ellenére a francia bankrészvények zuhantak. 

 



20:10
augusztus 10, 2011
Vágólapra másolva!

Románia szembement a világgal

Miközben a világ legtöbb tőzsdeindexe hatalmasat zuhant, a bukaresti börzén a vevők voltak többségben. A román börze irányadó indexe, a BET 3,2 százalékkal emelkedett. A többi régiós tőzsde közül a varsói index 6,5 százalékos veszteséggel zárt, a prágai 2,1, a bécsi pedig 2 százalékos eséssel fejezte be a kereskedést.

Tőzsdei hírfolyamot ezzel lezárjuk.