Vágólapra másolva!
A reggeli gyengülés után erősödött a forint szerdán, a svájci frankot 207 forint alatt jegyezték kora délután A kereskedők szerint jelenleg kedvező, de törékeny a hangulat a piacon, és bármikor fordulhat az irány. A svájci frank azután kezdett gyengülni az euróval szemben, hogy a svájci kormány bejelentette: pluszpénzt ad az erős frank miatt szenvedő ágazatoknak.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül5 bejegyzés
08:22
február 16, 2011
Vágólapra másolva!

208 forint felett indította a napot a svájci frank

Szerda reggel negyed nyolc után néhány perccel 271,07 forintot kértek egy euróért a kereskedők a devizapiacon. A dollár 200,42 forintba, míg a svájci frank 208,23 forintba került ugyanekkor.

Kedd este röviddel nyolc óra előtt 271,16 forintot ért egy euró. A dollár jegyzése 200,67 forintnál járt ekkor, a svájci frank pedig 207,61 forintba került.

A forint jövője kétesélyes: ha a szerdán első olvasatban megtárgyalandó költségvetési intézkedéseket jól strukturálják és jól kommunikálják, akkor a csomag megfordíthatja a magyar költségvetési kockázat megítélését, ám csalódás éppúgy lehetséges, írta elemzők véleményét idézve a Dow Jones hírügynökség szerda reggel.

08:36
február 16, 2011
Vágólapra másolva!

Raiffeisen: A reformcsomag halogatása gyengítheti a forintot

Az utóbbi napokban korrekció ment végbe a forintpiacon, ennek eredményeként az euró árfolyama a 269 forintos szintekről három nap alatt 272-274 forintra ugrott.

A Raiffeisen kedden este kiadott devizapiaci elemzése szerint a magyar pénz értékvesztése azzal magyarázható, hogy a befektetők a korábbinál kevésbé optimistán tekintenek a kormány februárra ígért reformintézkedéseire. "Orbán Viktor hétfői parlamenti beszédét felfokozott várakozás előzte meg, a kormányfő azonban nem mondott konkrétumokat a csomaggal kapcsolatban. A beszéd legfontosabb információját az intézkedések bejelentésének március közepére halasztása jelentette, ami enyhén negatív üzenet volt a piac számára, ennek ellenére nem járt a forint gyengülésével" - fogalmaz az elemzés. 

A Raiffeisen szakértői úgy vélik, "a kialakult piaci helyzetben indokolt lehet a forint gyengülése, mert a kormány részéről továbbra is csak a maszatolás, a strukturális bejelentések halogatása, gyengítése valószínűsíthető". Hozzátették, hogy a jelentősebb forintgyengülést azonban meggátolhatja a viszonylag magas magyar alapkamat, a kormányfő szerint ugyanis a monetáris politikában nem várható jelentős fordulat.

12:50
február 16, 2011
Vágólapra másolva!

Egy forinttal gyengült a svájci frank

Egy euróért 270,60 forintot kellett fizetni a devizapiacon dél előtt néhány perccel. A dollár 200 forintba került, a svájci frank jegyzése pedig 207,12 forintnál járt ugyanekkor.

15:49
február 16, 2011
Vágólapra másolva!

Gyengült a svájci frank a miniszter szavaira

Tizenhat devizából tizennéggyel szemben gyengült szerdán kora délutánra a svájci frank, miután a svájci kormány bejelentette, hogy lépéseket tesz az erős frank miatt szenvedő iparágak megsegítése érdekében - írja a Bloomberg. A frank később korrigált.

A frank gyengülését az előzte meg, hogy a svájci gazdasági miniszter, Johann Schneider-Ammann közölte: pluszpénzt juttat a kabinet az idegenforgalmi promócióra, egy innovációs alapra, illetve az exportkockázatok kezelésére. Ezek a lépések ugyan nem befolyásolják direkten az árfolyamot, de a frank jegyzése így is reagált a bejelentésre, amely arra utal, hogy a kormány nem közömbös az árfolyamváltozás hatásaival kapcsolatban.

A Reuters tudósítása szerint az idegenforgalom 12 millió frankot kap idén és jövőre is, a kormány pedig azt is közölte, hogy az erős frank elleni védekezést alapvetően a svájci cégek feladatának tartja. A kormány közleményében az olvasható, hogy berni várakozások szerint a frank erős maradhat a következő időben. A frank tavaly 15 százalékot erősödött az euróval szemben, decemberben 1,2400 alá ment az árfolyam.

Szerdán kevéssel 15 óra előtt egy euró 1,3097 frankot ért. Az euró 271 forintba, a dollár 201,20 forintba, a frank pedig 206,80 forintba került ugyanekkor.

18:02
február 16, 2011
Vágólapra másolva!

Kétszáz forint alatt a dollár

Délután öt órakor egy euró 270,80 forintot ért, egy svájci frankért 206,70 forintot kellett fizetni a bankközi devizapiacon, egy dollár pedig 199,90 forintba került.