Vágólapra másolva!
A kormány pénteken ismertette a gazdaság fellendítésére létrehozott Új Széchenyi-terv részleteit. Orbán Viktor miniszterelnök szerint a Széchenyi-terv a kormány barátságos arcát mutatja, és szerinte ha jól sikerül a kormány gazdaságpolitikája, az példamutató lehet az Unióban. Fellegi Tamás hidakat építene és fejlesztene a budai várban, Matolcsy pedig mosolyt csal a hallgatóság arcára azzal a mondatával, hogy: "verem az eszközömet".
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül21 bejegyzés
10:00
január 14, 2011
Vágólapra másolva!

Hét kitörési pont

"Egymillió új munkahely, a magyar gazdaság és a vállalkozások fejlesztése hét kitörési pont mentén" - ez a legfontosabb célja a kormány gazdasági programjának, az Új Széchenyi-tervnek, amelynek részleteit pénteken ismerteti Orbán Viktor kormányfő.

A terv vitairata szerint hét területre, az egészségiparra, a zöld gazdaságfejlesztésre, az otthonteremtésre, a vállalkozások fejlesztésére, az innovációra, a foglalkoztatásra és a közlekedésre koncentrál majd a program, a hozzá kapcsolódó pályázati rendszer január 15-én indul útjára.

10:08
január 14, 2011
Vágólapra másolva!

Vállalkozókra építő program

A gazdaság motorjának szánt program szerint a gazdaságpolitika nagyban építene a magyar vállalkozókra, a dokumentum szerint ugyanis ők a "nemzet jólétének megteremtői", a "munkahelyek teremtői", és "jólétet is csak szabad vállalkozók képesek teremteni". Ennek érdekében a terv szerint kiemelt szerepet kap a jövőben az adócsökkentés, az adminisztrációs költségek csökkentése, a hazai és uniós forrásokhoz való hozzáférés egyszerűsítése, a versenytorzító egyensúlytalanságok és a korrupció visszaszorítása, illetve a gazdasági jogbiztonság visszaállítása. (A vitairatról itt és itt olvashat részletesen.) A költségvetésben szereplő előrejelzés szerint az Új Széchenyi-terven alapuló gazdasági növekedés az idén 3, jövőre 3,5, 2013-ban pedig már 5 százalékos lesz, egy évvel később pedig 5,2 százalékos ütemmel számol a kormány.

10:14
január 14, 2011
Vágólapra másolva!

Uniós pénzből finanszírozzák

A terv az uniós forrásokra támaszkodik, az idei költségvetés indoklása szerint "a 2007-2013 közötti időszakban Magyarország számára elérhető fejlesztési célú uniós források értéke összesen 7870 milliárd forint. Ebből jelenleg 1829 milliárd forint szabad forrás áll rendelkezésre, 1480 milliárd futó projekt és 4127 milliárd forint kötelezettségvállalással elindított projekt mellett".  Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára a vitairat bemutatása után a fejlesztési pénzekről az [origo]-nak azt mondta: a Széchenyi-terv pályázatai január 15-től indulnak, és szándékunk szerint 2013 végéig összességében legalább 1000 milliárd forintot kíván a kormány a gazdaság fejlesztésére fordítani a kis- és középvállalkozások támogatásával".

10:17
január 14, 2011
Vágólapra másolva!

Csányi, Vajna és Demján is dolgozott rajta

A tavaly júliusban bemutatott Új Széchenyi-terv kidolgozásában 70 munkacsoport, közel 500 kutató, szakértő, gazdasági és civil szakember dolgozott, mintegy 175 tanulmányt írva. A vitairat végén név szerint is felsorolják a legjelentősebb közreműködőket, akik között a Fidesz és a kormány vezető politikusain túl ott van például a legismertebb magyar származású amerikai filmproducer, Andy Vajna, a leggazdagabb magyarok listájának első két helyzettje, Demján Sándor nagyvállalkozó és Csányi Sándor, az OTP Bank első embere.

10:35
január 14, 2011
Vágólapra másolva!

Orbán, Matolcsy és Fellegi mutatja be a tervet

Egyelőre üres a szálloda terme, ahol a rendezvényt tartják, a sajtó képviselői azonban már készülődnek. Orbán Viktor kormányfő mellett Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, Cséfalvay Zoltán államtitkár, Fellegi Tamás fejlesztési miniszter, valamint Molnár Ágnes fejlesztéspolitikai államtitkár vesz részt a terv bemutatásán.

10:41
január 14, 2011
Vágólapra másolva!

Magyarország megújul

A kormányfő asztala mögötti molinón ez olvasható: Magyarország megújul - Az Új Széchenyi-terv.

10:46
január 14, 2011
Vágólapra másolva!

A sajtósok szerint délig vége lesz

A sajtósok a terem végében az utolsó két sorban kaptak helyet. Folyamatosan érkeznek a vendégek, háromnegyed 10-kor negyed háznál tartunk. Egy tévéstáb arról értekezett, hogy vajon mikor lesz vége az eseménynek, erre egy újságíró azt mondta, hogy délig véget ér, mert úgy tudja, az AFP nemzetközi hírügynökség 12-kor hírt fog adni az eseményről.

10:52
január 14, 2011
Vágólapra másolva!

Érkeznek a vezetők

Megérkezett többedmagával Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, majd befutott Orbán Viktor miniszterelnök és Varga Mihály, a Miniszterelnökség államtitkára is, és az első sorban foglaltak helyet.

11:03
január 14, 2011
Vágólapra másolva!

Szijjártó köszönti a vendégeket, Matolcsy kezd

Szijjártó Péter köszöntötte a megjelenteket az utolsó hangpróba alatt. Matolcsy György kezdte a programot: rögös utat jártunk be, de a jövőben még rögösebb lesz - mondta.

Forrás: MTI/Kovács Attila

11:10
január 14, 2011
Vágólapra másolva!

Matolcsy: Verem az eszközömet

A kormány gazdaságtörténeti bravúrt hajtott végre azzal, hogy fél év alatt erélyes és szokatlan eszközökkel konszolidálta az ország pénzügyeit. A miniszter az előtte lévő számítógépet nyomkodta, hogy elindítsa az előadáshoz készült prezentációt. Azt mondta: "Verem az eszközömet" - ez pedig nagy derültséget okozott a teremben.

11:26
január 14, 2011
Vágólapra másolva!

Matolcsy: Gazdaságpolitikai fordulat előtt állunk

Magyarország külső eladósodottságot nézve a világ tíz legsérülékenyebb országa közé tartozik - mondta Matolcsy György. A miniszter szerint a gazdaságpolitika célja, hogy csökkentse az adósságot: akár a következő hónapokban csökkenhet az államadósság. "Gazdaságpolitikai fordulat előtt állunk" - mondta.

Matolcsy szerint a növekedést a foglalkoztatás növelése, új külföldi piacok megszerzése és a beruházások bővítése fogja megalapozni. "Nem szökőkutakat kell építeni, hanem célzott termelő beruházásokra van szükség" - mondta.

A beruházások volumene az utóbbi időszakban meredeken csökkent - érvelt Matolcsy. Az Új Széchenyi-terv lényege a beruházási rátára gyakorolt kedvező hatás. Magyarország gazdasági növekedése a programnak köszönhetően 2013-2014- re a 4 és 6 százalékos sávba kerül - állította.

11:42
január 14, 2011
Vágólapra másolva!

Fellegi hidakat építtetne

Matolcsy után Fellegi Tamás ismertette a terv részleteit. Elmondása szerint januártól 1100 milliárd forintnyi forrás áll rendelkezésre, 93 pályázaton keresztül. Fellegi Tamás szerint a forráshoz jutást megkönnyíti a terv, így olyan cégek juthatnak pénzhez, amelyek eddig nem.

A terv nemzeti programjai minden régiót egyformán kezel, ezeken belül kiemelt szerepet szán a közlekedésnek. A miniszter közölte: a hídépítés az egyik fontos irány: cél a komáromi híd létrehozása, valamint két új híd az Ipoly mentén.

Forrás: MTI/Kovács Attila

11:50
január 14, 2011
Vágólapra másolva!

Megújul a Várbazár

Fellegi közölte: a terv keretében egyebek mellett elindul az úgynevezett Várprogram, amely a budai várban tervezett fejlesztéseket tartalmazza. Ennek keretében megújul a Várbazár - mondta.

11:58
január 14, 2011
Vágólapra másolva!

Orbán: Mielőtt beszélek, szeretnék valamit mondani

Orbán beszédét azzal - az angol parlamentben elhangzott kijelentéssel - kezdte: mielőtt elmondanám a beszédemet, szeretnék valamit mondani. A Széchenyi-terv a kormány barátságos arcát képviseli - mondta Orbán.

Forrás: MTI/Kovács Attila

12:12
január 14, 2011
Vágólapra másolva!

"Volt alkalmam kitakarítani a disznóólat"

Orbán közölte: azt szokták mondani, Matolcsy csak tervez, Felleginél van a pénz. A hosszú távú tervekre és a rövid távú fejlesztésekre egymással párhuzamosan van szükség. Nem csak jobb kezem van, hanem bal is, és jóban vannak egymással. Orbán közölte: eddig itt disznóól volt a pályázati rendszerben, ezt én tudhatom, volt alkalmam kitakarítani disznóólat. Ennek megszüntetése érdekében van szükség a Széchenyi-tervre.

12:15
január 14, 2011
Vágólapra másolva!

Orbán: Aki nem fizet adót, attól be fogjuk szedni

Magyarország legnagyobb versenyelőnye a kétharmados többség - mondta a kormányfő. Most olyan gazdaságpolitikai tervet indítunk, ami ha jól sikerül, akkor példamutatóvá válhatunk az EU-ban. A kormány eddigi intézkedéseit ismertetve elmondta: Magyarország olyan ország, ahol adót kell fizetni, aki nem fizet, attól be fogjuk szedni.

12:19
január 14, 2011
Vágólapra másolva!

Orbán: A nyugdíjrendszer megoldása azon kívül van

"Nagy viták mellett, de megmentettük a nyugdíjrendszert az összeomlástól" - folytatta Orbán. Hozzátette: a nyugdíjrendszer hosszú távú megoldása nem a nyugdíjrendszerben van, hanem a család- és foglalkoztatáspolitikában, ennek megfelelően fog intézkedni a kormány.

Forrás: MTI/Kovács Attila

12:26
január 14, 2011
Vágólapra másolva!

"Azokból a kövekből, amelyek utunk elé gördülnek, lépcsőt lehet építeni"

Orbán idézte Széchenyi István mondatát,hogy "azokból a kövekből, amelyek utunk elé gördülnek, lépcsőt lehet építeni". Ez a mondat tetszett a kormánynak, és ennek megfelelően dolgozta ki a Széchenyi-tervet - állította Orbán.

12:32
január 14, 2011
Vágólapra másolva!

Orbán szerint a magyar embert megöli a tétlenség

Egy ország átszervezésére egy emberöltő alatt egyszer van lehetőség, ezt a lehetőséget meg kell ragadni - mondta a miniszterelnök. "A magyar embert megöli a tétlenség, a tétlenség a legrosszabbat hozza ki belőlünk" - vélte. "Meggyőződésem, hogy ezt a mondatot kell a középpontba állítani. Tehát dolgozni kell, egyéb versenyképességi előnyünkkel Magyarország Kínával és Brazíliával is versenyképes lehet, ha a gazdaságpolitikát, amelynek hangsúlyos eleme a Széchenyi-terv, sikeresen végigvisszük" - folytatta Orbán. "Magyarországon nem szabad elbújni a munka elől" - hangsúlyozta a kormányfő.

12:39
január 14, 2011
Vágólapra másolva!

"Tőlünk függ, csak akarni kell"

A cél, hogy aki dolgozni hajland, segítő kezekre találjon az országban - mondta Orbán, aki Széchenyi István mondatával zárta beszédét: "tőlünk függ, csak akarni kell".

15:01
január 14, 2011
Vágólapra másolva!

Nézze meg a Széchenyi-terv bemutatójáról készült videót!

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=a1yZmI58uoX1KIim