Bezártak az ügyfélszolgálatok, 100 ezerhez közelít a magánnyugdíjban maradók száma

Események

Sorban álló magánnyugdíjpénztári tagságról nyilatkozók az Országos Nyugdíjbiztosítási Főfelügyelőség (ONYF) Fiumei úti ügyfélszolgálata előtt 2011. január 28-án
Vágólapra másolva!
Hétfőn az ügyfélszolgálatok zárásáig volt lehetőség arra, hogy az állami nyudíjrendszert elutasítók bejelentsék a nyugdíjközpontokban, hogy maradnak a magánnyugdíjrendszerben. Azonban éjfélig országszerte még minden nyugdíjközpontban ügyeletet tartanak. A fél hatos statisztika szerint a külföldön nyilatkozók nélkül több mint 95 ezren jelentették be, hogy magánpénztári tagok maradnak, így az utolsó pillanatban nyilatkozókkal együtt 100 ezer körül lehet az állami nyugdíjra nemet mondók száma. Végleges adatokat kedden közölnek majd.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül27 bejegyzés
08:00
január 31, 2011
Vágólapra másolva!

Este 6 óráig lehet nemet mondani az állami nyugdíjra

Hétfőn este hat óráig van lehetőség arra, hogy a magán-nyugdíjpénztári rendszerben maradó pénztártag leadja erről szóló nyilatkozatát a kijelölt 38 ügyfélszolgálat egyikén (a nyitva tartási időkről és teendőkről szóló összeállításunkat itt találja).

Aki nem nyilatkozik, az automatikusan átkerül az állami rendszerbe, magánpénztári tagsága pedig március végén megszűnik. Péntek délig 61 ezren adtak le olyan nyilatkozatot, mely szerint nem lépnek át az állami rendszerbe, ez az összes pénztártag nagyjából két százaléka.

A nyugdíjdöntéssel kapcsolatos praktikus tudnivalókat ebben a cikkben foglaltuk össze, az elhangzott érvekről és szempontokról szóló cikkünket itt találja, a magánrendszerben maradók érveit bemutató riportjainkat itt és itt találja meg.

A nyugdíjközpontok meghosszabbított nyitva tartást biztosítottak az átjelentkezési időre, de hétfőn ez az eredeti nyitvatartási időt jelenti majd, azaz este 6 óráig lehet nyilatkozni.

09:00
január 31, 2011
Vágólapra másolva!

Nyolcméteres sorral kezdi a napot a Fiumei út

Nagyjából nyolcméteres sor volt az utcán a hétfői nyitáskor a fővárosi Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság ügyfélszolgálatánál - jelentette az [origo] tudósítója, aki elmondta, hogy pár perccel a nyitás előtt a magán-nyugdíjpénztári nyilatkozattétel soránál egyáltalán nem állt senki, de az épület másik bejáratánál már 50-60-an várakoztak. Nyolc órakor az ügyfélszolgálat egyik munkatársa hívta fel a figyelmet arra, hogy külön bejáratot nyitottak az állami nyugdíjat elutasítóknak, mire a várakozók mintegy fele át is ment a kisebbik bejárathoz.

A múlt héten már sorban kellett állni a bejelentést tevőknek, és az utóbbi napokban már érezhetően többen voltak az ügyfélszolgálatokon, mint korábban. A tapasztalatok szerint flottul ment az ügyintézés, 10-30 percnél többet senkinek sem kellett várnia.

09:19
január 31, 2011
Vágólapra másolva!

Tíz perc alatt az épületben

Lendületesen megy a sor a magán-nyugdíjpénztári ügyfélközpontnál: az [origo] tudósítója 8 óra után 5 perccel állt be az utcán levő sorba, ekkor 20-30 ember volt előtte, és tíz perccel később már benn is volt az épületben. Itt egy időre megállt a sor, amit az okozott, hogy az ügyfélszolgálat egyik munkatársa szakaszosan adja ki a sorszámokat, és felvilágosítást is ad a várakozóknak.

A múlt hetihez képest változást jelent, hogy míg akkor mindenkit átvitzsgáltak és csak beengedőkapun lehetett bejutni az épületbe, most nincsen ilyen átvizsgálás, mindenkit simán beengednek - jelentette az [origo] tudósítója, aki szerint a pultok előtti várakozóban sokan vannak, az ügyfélszolgálatosok pedig hangosbeszélőn mondják a sorszámokat.

09:27
január 31, 2011
Vágólapra másolva!

Egyre többen várakoznak a Fiumei úti épület előtt

Fél órával a nyitás után már 50 méteres sor alakult ki a fővárosi Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság Fiumei úti ügyfélszolgálatánál - jelentette az [origo] tudósítója, aki szerint legalább 100-150 ember várakozik az utcán.

09:40
január 31, 2011
Vágólapra másolva!

Fél óra alatt a pulthoz lehet érni

Fél órával a sorbaállás kezdete után a pulthoz lehet érni a Fiumei úton - mondta az [origo] tudósítója, aki arról is beszámolt, hogy ugyan továbbra is kiadnak sorszámokat, de a 15 pult mindegyikénél kialakítottak egy sort, amelyben 5-10 ember áll. Így nem kell a központi sorszámkijelzőre figyelni, csak a sort kell végigállni.

09:45
január 31, 2011
Vágólapra másolva!

A Váci úton hamar lement a tömeg

A Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság Váci úti ügyfélszolgálatánál fél nyolckor már az utcán álltak sorba, és bár sokan voltak, gyorsan le is ment a sor - számolt be tapasztalatairól az [origo] tudósítója.

Fotó: Mudra László [origo]
Sor a Váci úti ügyfélszolgálat előtt hétfőn reggel

10:00
január 31, 2011
Vágólapra másolva!

Leapadt a sor a Fiumei úton

Egy órával a nyitás utánra, azaz 9 órára eltűnt a sor a Fiumei úti ügyfélszolgálat épülete elől - jelentette az [origo] tudósítója, aki szerint már nem is osztanak sorszámokat, csak a pultok előtti soros szisztéma működik már.

Fotó: Mudra László [origo]
A Fiumei úti ügyfélszolgálat előtti sor hamar leapadt

10:17
január 31, 2011
Vágólapra másolva!

Eddig nem látott sor Győrben is

Eddig nem látott sor áll a Győr-Moson-Sopron megyei Kormányhivatal Nyugdíjbiztosítási Igazgatósága (ONYF) előtt - írta reggel a Kisalföld. Tudósítónk információi szerint közel százan várakoznak. Az ügyintézés ezzel együtt egyelőre minden beszámoló szerint zökkenőmentes, és az esetenkénti tömeg ellenére gyors. A nyitvatartási idő előtt már sorszámot osztottak a Szent István úti nyugdíj-biztosítási ügyfélszolgálat előtt - állítja a lap.

10:25
január 31, 2011
Vágólapra másolva!

Optimalizál a család

"Nem volt tudatos, hogy az utolsó napon jöjjek, egyszerűen így jött ki a lépés" - mondta az [origo] tudósítójának egy 40 éves férfi a Fiumei úti ügyfélszolgálaton. Hozzátette, a családon belül akarják a kockázatokat minimalizálni, ezért úgy döntöttek, hogy ő marad a magánkasszánál, a felesége pedig átlép az államiba.

10:30
január 31, 2011
Vágólapra másolva!

Bárándy példát mutatni jött

A Fiumei úti épületben már csak négyen-öten állnak egy sorban. Megjelent többek között Bárándy Gergely MSZP-s parlamenti képviselő. Bárándy az [origo] tudósítójának azt mondta, nem gondolta, hogy nagy tömeg lesz az utolsó napon, mert az ONYF aligha engedheti meg magának a kaotikus ügyintézést. Nem kellett csalódnia, mert kevesebb mint tíz perc alatt végzett.

A szocialista képviselő kijelentette, zsarolásnak tartja a módszert, ahogy a kormány átlépésre kényszeríti az embereket, ráadásul szerinte az lenne a korrekt, ha azoknak kellene nyilatkozniuk, akik átlépnének a tisztán állami rendszerbe. Ő maga azért marad, mert úgy véli, a politikusoknak külön felelősségük van ebben az ügyben, "példát kell mutatniuk" - mondta. Hozzátette, szerinte időben meg kellett volna szólalnia az Alkotmánybíróságnak, bár elismerte, ilyen rövid döntési időre korábban nem volt még példa az Ab részéről.

11:05
január 31, 2011
Vágólapra másolva!

Az örökölhetőség az egyik fő érv

"Korábban Spanyolországban éltünk, most azonban már itthon és épp munkát keresek. A testvérem tanácsára döntöttem úgy, hogy a magánpénztárnál maradok, a szüleim korán meghaltak, így a fő érv az volt, hogy az összeg örökölhető" - mondta tudósítónknak egy 36 éves nő. Az örökölhetőséget nevezte meg választása indokaként az 24 éves fiatalember is, aki hozzátette: azért is a magánrendszer mellett döntött, mert "fogalma sincs", hogy 40 év múlva milyen nyugdíjrendszer lesz Magyarországon, a magánpénztári rendszer pedig legalábbb kiszámítható.

11:32
január 31, 2011
Vágólapra másolva!

Már 76 ezer fölött a maradók száma

A legfrissebb összesített adat szerint országosan eddig 76 588-an nyilatkoztak arról, hogy maradnak a magánpénztári rendszerben - mondta az [origo]-nak Szőke Lovas Zsuzsa, az ONYF sajtótitkára. Ez a szám reggel 9 órai állapotot tükröz, végleges adatok kedden várhatók. A múlt év végéig 3885-en, január közepéig 15 ezren, múlt csütörtökig 58 ezren, péntek kora délutánig pedig 67 ezren nyilatkoztak arról, hogy maradni kívánnak a magán-nyugdíjpénztári rendszerben.

12:01
január 31, 2011
Vágólapra másolva!

Ötperces várakozás a Visegrádi utcában

Az ONYF Visegrádi utcai ügyfélszolgálati irodájába folyamatosan érkeznek az emberek, de a várakozási idő itt sem több öt percnél - jelentette tudósítónk.

Fotó: Mudra László [origo]

12:34
január 31, 2011
Vágólapra másolva!

Az nyilatkozhat, aki este 6-ig kap sorszámot

Az ONYF ügyfélszolgálati irodái este hat óráig tartanak nyitva. Kérdés, ha addig - a munkaidő lejártával - esetleg ismét feltorlódnának a délelőtt már leapadt sorok, akkor hogyan dől el, hogy még ki juthat be nyilatkozatot tenni. "A gyorsabb ügyintézés végett a portások osztják a sorszámokat az épületek bejáratánál. Aki hat óráig kap sorszámot, az tud nyilatkozni" - válaszolta felvetésünkre Szőke Lovas Zsuzsa, az ONYF sajtótitkára. Tudósítónk szerint ugyanakkor a Visegrádi utcában nem osztanak jelenleg sorszámot, és egy órával korábban ezt tapasztalta a Fiumei úton is.

Hasonló probléma miatt alakult ki korábban nem látott helyzet a tavaszi parlamenti választások első fordulójában: mivel egyetlen szavazókörbe irányították azokat, akik lakóhelyüktől távol voksoltak, órákkal megnyúlt az eredeti tervek szerint este hétig tartó szavazás. Több helyütt hosszú sorok alakultak ki, de aki beállt a sorba, mindenütt leadhatta a szavazatát. Így volt, ahol hajnali negyed kettőre fejeződött be a szavazás.

12:50
január 31, 2011
Vágólapra másolva!

Több mint húszezren tettek jogfenntartó nyilatkozatot

A múlt hét végéig több mint húszezer jogfenntartó nyilatkozatot juttattak el a pénztártagok az azt gyűjtő vegyipari szakszervezethez (VDSZ). A VDSZ budapesti központjában a hétvégén is be lehetett adni a nyilatkozatokat, csak szombaton több mint 1200-at adtak le a pénztártagok - közölte Székely Tamás, az érdekvédelmi szervezet elnöke hétfőn az MTI-vel. Székely szerint a nyilatkozatokat ma éjfélig fogadják. Postán is el lehet küldeni, ebben az esetben fontos, hogy a bélyegzőn január 31-i pecsét legyen, és tértivevénnyel adják fel.

A VDSZ felajánlotta, hogy ingyen helyezi ügyvédi letétbe a pontosan kitöltött és aláírt dokumentumokat. A jogfenntartó nyilatkozat megtételét a Stabilitás Pénztárszövetség ajánlotta azoknak, "akik az állami nyugdíjrendszerbe való visszatérés mellett döntenek, azonban, ha valóban szabad választásra lenne lehetőségük, nem ezt a kényszerű döntést hozták volna meg". A jogfenntartó nyilatkozatról szóló összeállításunkat itt olvashatja.

13:25
január 31, 2011
Vágólapra másolva!

"Itt aligha lesz babyboom"

A múlt héten államvizsgázott, eddig azzal volt elfoglalva - ezzel indokolta tudósítónk kérdésére egy 26 éves nő, miért az utolsó napon ment nyilatkozni pénztártagsága fenntartásáról. "Szerintem mire én elérem a korhatárt, a tisztességes állami nyugdíj több mint kétséges lesz, hacsak nem jön valami elképesztő babyboom a következő években. Márpedig ez nem valószínű" - magyarázta, miért döntött a maradás mellett.

13:50
január 31, 2011
Vágólapra másolva!

Győrben is rövidebbek lettek a sorok

Nem csak Budapesten, hanem Győrben is leapadtak a nyugdíjközpont előtti sorok. A Kisalföld jelentése szerint szerint már dél előtt is jóval kisebb tömeg várt a sorára a Győr-Moson-Sopron megyei Kormányhivatal Nyugdíjbiztosítási Igazgatóságánál, mint reggel, a várakozási idő pedig 30-35 percről 10-15 percre csökkent.

14:45
január 31, 2011
Vágólapra másolva!

"Az állammal nincs szerződésem" - videón a maradók

"A pénztárral van szerződéses kapcsolatom, a magyar állammal nincs"; "nem szeretem, ha diktálnak nekem" - ilyen indokok hangzottak el, amikor forgatócsoportunk az ONYF egyik fővárosi ügyfélszolgálati irodája előtt a magán-nyugdíjpénztári tagságuk fenntartásáról nyilatkozókat kérdezte döntésük hátteréről. Volt, aki elismerte, hogy érzelmi alapon döntött, más pedig azt mondta, tisztában van vele, hogy "most ez tűnik a rosszabb választásnak", de reméli, hogy megváltozik a helyzet.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=9FslZMFfNmVkTITp
15:20
január 31, 2011
Vágólapra másolva!

Tájékoztatlan pénztártagok

Az [origo] tapasztalatai szerint a nyilatkozattevők körében is sok a téves információ. Tudósítónk a Váci úti ügyfélszolgálaton egy olyan középkorú hölggyel találkozott, aki azért akart nyilatkozatot tenni, mert át szeretne lépni az állami rendszerbe, miközben csak a magánkasszáknál maradóknak kell nyilatkozniuk. A Fiumei úton pedig volt olyan nyilatkozattevő, aki azt mondta: azért döntött a magánkassza mellett, mert onnan bármikor át lehet lépni az államiba - holott a jelenlegi szabályok szerint erre nincs lehetőség, a döntés végleges.

16:10
január 31, 2011
Vágólapra másolva!

Tanácsadásra kérték az ügyintézőt

A Visegrádi utcában hosszú a sor, de gyorsan halad, egy ember alig tíz percig van soron - jelentette tudósítónk. A tíz ügyintéző mellett egy munkatárs a nyilatkozatot éppen kitöltőknek segít - egy gyermekével betérő középkorú nő tőle kérdezte, hogy szerinte maradjon-e a magánpénztárban. "Ezt önnek kell eldönteni" - hangzott a felelet.

Az ennél határozottabb elképzelésekkel érkezők közül egy bankban dolgozó fiatalember azt mondta tudósítónknak, hogy "meggyőződésből döntött", hozzátéve, hogy szerinte kevesebben lennének a maradók, ha a kormány fenyegetés helyett pozitív kommunikációval élt volna. Egy egyetemista ugyancsak bevallotta, hogy elvi alapon nem lép át, "nem számolt utána".

16:50
január 31, 2011
Vágólapra másolva!

A Váci úton az ígérik, ott éjfélig le lehet adni a nyilatkozatot

A Váci úti ONYF-irodában 25 ügyintéző dolgozik, és a bejáratnál rögtön ellátják információkkal a betérőket, ennek megfelelően a várakozási idő nagyon rövid - jelentette tudósítónk. Egy munkatárs közölte, kollégáival éjfélig bent lesznek, annak is elfogadják a nyilatkozatát, aki akkor érkezik. A Nyugdíjfolyósító Igazgatóság titkárságán telefonon azt mondták, este hatig tart nyitva az ügyfélszolgálat, utána éjfélig ügyeletet tartanak, tehát valóban le lehet adni a nyilatkozatot akár akkor is. Szőke Lovas Zsuzsa, az ONYF sajtótitkára viszont kérdésünkre megismételte korábbi hivatalos tájékoztatását, mely szerint hat óra után az összes irodában csak az addig sorszámot kapott ügyfelek nyilatkozatát fogadják be.

A nyilatkozók közül egy lány tudósítónk kérdésére azt mondta, nincs elég információja arról, a maradás vagy az átlépés érné meg jobban, ezért érzelmi alapon döntött. Egy pékként dolgozó fiatalember kijelentette, biztos benne, hogy az állami nyugdíjrendszer a nem olyan távoli jövőben össze fog omlani, így annak sem lesz több pénze, aki visszalép.

17:27
január 31, 2011
Vágólapra másolva!

Pár perces programra kell számítani a Fiumei úton

Néhány perc alatt végezni lehetett hétfő délután a Fiumei úti nyugdíjközpontban a nyilatkozattétellel - számolt be tapasztalatairól tudósítónk, aki elmondta: az ügyfélszolgálat munkatársai sorszámot osztanak, illetve abban segítenek, hogy ki melyik ablakhoz álljon.

17:49
január 31, 2011
Vágólapra másolva!

Túl a 91 ezren a magánrendszerben maradók

Túllépte a 90 ezret a magán-nyugdíjrendszerben maradók száma: fél négyig 91 100 nyilatkozatot iktatott az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF).

Reggel 8.50-ig 76 588 nyilatkozatról adott hírt az ONYF, ami az iktatott nyilatkozatok száma volt, emellett azonban akkor már további 5 ezer - még nem iktatott - nyilatkozat is volt, így hétfőn délutánig mintegy tízezerrel nőtt a nyilatkozatok száma - tájékoztatta Szőke Lovas Zsuzsa, az ONYF sajtótitkára az MTI-t. A külképviseleteken leadott és a helyszíni nyilatkozattételre jogosultak nyilatkozatai még nincsenek benne ezekben a számokban - mondta a sajtótitkár.

19:00
január 31, 2011
Vágólapra másolva!

Bezártak az ügyfélszolgálatok

A pénztári törvény és az ügyfélszolgálatok nyitvatartési rendje szerint hétfőn 18 óráig lehetett leadni a nyugdíjközpotokban azokat a nyilatkozatokat, amelyekkel a pénztártagok azt jelenthették be, hogy maradnak a nyugdíjkasszájuknál, azaz nem lépnek be az állami nyugdíjrendszerbe (a Váci úton azt közölték, hogy bár az ügyfélszolgálat itt is csak este hatig tart nyitva, de utána, egészen éjfélig ügyeletet tartanak).

A legfrissebb adatok a délután fél 4-es állapotokat tükrözték, az ONYF közlése szerint addig valamivel többen mint 91 ezren adtak le nyilatkozatot, így annyien már biztosan a magánrendszert választották. Az átlépők és maradók számáról kedden közöl adatokat az ONYF.

19:20
január 31, 2011
Vágólapra másolva!

A celebek megosztottak

Hajós András zenész a Visegrádi utcában mondta el tudósítónknak, hogy miért döntött a maradás mellett. "Vacilláltam egy ideig, de úgy látom, ebben a kérdésben a kapitalizmus és a szocializmus küzdelme folyik, és ebben a harcban én az előbbi oldalára állok, elsősorban a szerződés és magántulajdon tisztelete miatt. Egyébként több mint húsz éve az adófizető állampolgárok kisebbségéhez tartozom, de általában, tehát kormánytól függetlenül nem bízom az államban, nem szeretek vele bizniszelni" - jelentette ki.

Fotó: Mudra László [origo]

Másképp döntött Spitzer Gyöngyi Soma, merőben gyakorlati okból. "Én visszalépek, mégpedig egyszerűen azért, mert megbeszéltem a dolgot a könyvelőmmel, akiben régóta nagyon megbízom, és ő ezt javasolta. Nem gondoltam bele tehát nagyon, hogy melyik változat mivel járna, hanem rábíztam magam az eddig mindig jó tanácsokat adó szakértőre. Más kérdés, hogy az ismerőseim közül is sokan ugyanígy döntöttek" - mondta kérdésünkre telefonon az énekesnő. "Egyébként messze nem a nyugdíjra alapozva tervezem az időskori életemet. Olyan elhivatottságot érzek most magamban, hogy úgy gondolom, meg fogom tudni teremteni a biztos anyagi hátteremet akkorra is. Rengeteg tervem, ötletem van, amellett remélem, hogy idősebb koromban is aktív életet tudok majd élni" - tette hozzá Spitzer Gyöngyi.

Sokkal nehezebben határozott Gundel Takács Gábor tévés műsorvezető. "A magamfajta laikusnak fogalma sincs, hogyan döntsön, mivel a hozzáértőktől ellentmondó, de egyformán racionálisnak tűnő érveket hallani. Hogy mi a jó döntés, nyilván akkor fog csak kiderülni, mire nyugdíjba megyek, de 46 éves vagyok, addigra többször is változhat nemcsak a nyugdíjkorhatár, de sok más releváns szabály is" - érzékeltette dilemmáit a televíziós. "Végül arra jutottam, hogy visszalépek, mert egy nemzetközi cég tulajdonában álló pénztárban voltam, és az jutott eszembe, vajon mi lesz, ha ez a bank a történtek után kivonul Magyarországról. Mindenesetre nagy baj, hogy olyan dolgokban kell az állampolgároknak döntést hozniuk, amelyekhez egyáltalán nem értenek. Egyébként ebben a pénztári számlámról kapott tájékoztató sem nyújtott sok segítséget, sok minden hiányzott róla, ami érdekelt volna" - mondta Gundel Takács Gábor.

20:00
január 31, 2011
Vágólapra másolva!

Országszerte ügyelnek a nyugdíjközpontokban éjfélig

Éjfélig országszerte még minden nyugdíjközpontban ügyeletet tartanak - erősítette meg Szőke Lovas Zsuzsa, az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) sajtótitkára az [origo] kérdésére azt az információt, amelyet a fiumei és a visegrádi úti nyugdíjigazgatóságokon már délután közöltek az [origo] tudósítóival, vagyis hogy egészen hétfő éjfélig jelezhetik maradásukat azok, akik kasszatagok maradnak és nem lépnek vissza az állami rendszerbe.

20:45
január 31, 2011
Vágólapra másolva!

Zárás előtt fél órával több mint 95 ezren a magánnyugdíjpénztárban maradók

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) adatai szerint hétfőn este fél hatig 95 016 pénztártag adta be nyilatkozatát arról, hogy a magán-nyugdíjrendszer tagja kíván maradni.