Kislexikon

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Ambrus (Szent) (334?- 397)
Ambrus a kereszténység római eszményének tökéletes megtestesítője. 374-ben Auxentius püspök utódjává választják Milánóban. Egyházvezetőként is elmélyült teológiai tevékenységet folytat, műveinek jelentős része foglalkozik szentírás-magyarázattal. Himnuszszerzőként igen korán széles körben ismertté vált.

Angelus Silesius (1624-1677)
A misztika hatása alatt álló tudós, aki előbb orvosként, majd teológusként dolgozott Strassbourgban, Leidenben és Páduában.

antropozófia
A teozófia egyik faja, amely az okkult jelenségeket titokzatos, természeten kívüli erőktől származtatja; az ember szellemisége a világmindenség szellemiségéhez vezet, ily módon Isten megismerhető az emberi gondolkodás számára.

Barth, Karl (1886-1968)
A 20. sz. legnagyobb teológusai között tartják számon. Elhíresült mondása szerint a kereszténység nem "vallás". Nézete szerint a vallás Isten szuverén kinyilatkoztató szava, amelyre az ember csak reagálni képes. Istent nem lehet megragadni emberi fogalomkészletünkkel, csak a dialektika módszerével beszélhetünk róla. Barth szerint kapcsolat Isten és ember között egyedül Isten szava által jöhet létre. Iskolát teremtett, követőit barthiánusoknak nevezi a szakirodalom. Teológiai munkássága megkerülhetetlen a 20. századi teológiatörténet szempontjából.

Cirenius, lat. Quirinius
Szíria legátusa Krisztus születése idején.

Conzelmann, Hans (1915- )
20. századi német teológus, elsősorban Lukács evangéliumának kutatásával foglalkozott.

egyetemes kinyilatkoztatás
Olyan istenismeretre utal, mely szerint Isten megismerhető alkotásai által, tettei nyomon követhetőek a történelemben, emberi sorsokban stb.

evangélista
Az evangéliumok szerzői. Jézus nem jegyezte le tanításait, tanítványai, kortársai szóban tanúskodtak róla, de az idő múlásával szükség volt az események írásbeli rögzítésére. Az ilyen, Krisztusról tanúskodó iratokat nevezzük evangéliumnak. Négy ilyen iratot ismerünk: Máté, Márk, Lukács és János írásait.

Exodus
Az Ószövetség második könyvének latin neve, a zsidó nép Egyiptomból való kivonulására utal.

Ézsaiás
Júdeai próféta, munkássága Uzziás király halálának évében kezdődött, a Kr. e. 7. században tevékenykedett. Ezékiás király előtt különleges tekintélynek örvendett, őt nevezik az első íróprófétának, mivel leírta jövendöléseit. Könyve a leghosszabb ószövetségi irat, 66 fejezetből áll. Rendkívül összetett, több korban keletkezett, felöleli Júda és Jeruzsálem hittörténetét a 8. századtól a 3. század közepéig. Jelenlegi formáját a Kr. e. 2. században nyerte el, különlegessége, hogy szól a Messiás eljöveteléről.

Gerhardt Pál (1607-1676)
Német énekszerző. Szövegei mély tartalmuk és hitépítő jellegük miatt igen kedveltek mindmáig. A mai Evangélikus Énekeskönyvben is több éneke szerepel.

Heródes
Nagy Heródes fia, Kr. e. 4- Kr.u. 39 között Galilea és Perea uralkodója. Ő fejeztette le Keresztelő Jánost.

hitvallás
A hitvallások rövid és jellemző megfogalmazásai a hitnek. Magukba foglalják a legfontosabb hittételeket. Céljuk kettős, segítenek megfogalmazni a hívő számára a keresztény tanítás lényegét, ugyanakkor tanúskodnak is: elmondójuk vallja, hiszi a bennük megfogalmazottakat. A hitvallások azonosító, tanúskodó szerepet főleg a keresztényüldözés ideje alatt játszottak. Többféle hitvallás- szöveget ismerünk, a legismertebb és a legelterjedtebb az Apostoli és a Niceai Hitvallás.

igei kinyilatkoztatás
Olyan istenismeretre utal, mely szerint Isten az általa kimondott ige révén ismerhető meg. A Biblia ebben az összefüggésben az igei kinyilatkoztatás "dokumentuma".

inkarnáció
Megtestesülés, Jézus ember voltára utal a teológiában.

kinyilatkoztatás
Vallási értelemben az, amit Isten vallási tételként az emberiség tudomására hoz.

logosz
Görög szó, jelentése "szó, ige". Filozófiai és teológiai tartalma az isteni emanációra (kiáradásra) irányul. A teológiai nyelvben János evangélista honosította meg, Jézust értve a kifejezésen.

Lukács
Egyike a négy evangélistának. Antiochiában született, pogány orvos volt, és a hagyomány szerint Pál apostol térítette meg. Pál magával vitte utazásaira, Troászban minden bizonnyal együtt voltak. Az egyházatyák egybehangzó véleménye szerint Pál felügyelete, irányítása alatt írta evangéliumát. A keletkezés helye és ideje vitatott, 60 és 70 között keletkezhetett Krisztusról tanúskodó írása. A hagyomány szerint vértanúhalált halt hitéért.

Luther Márton (1483- 1546)
Jézust kivéve nem akad még egy olyan személy a történelemben, akiről többet írtak volna, mint Lutherről. Eislebenben született, az erfurti egyetemen tanult jogot. Egy fogadalmát teljesítve visszavonult az erfurti Ágoston-rendi szerzetesek kolostorába. 1507-ben pappá szentelték, majd rendje a wittenbergi egyetemre küldte, hogy teológiát tanítson. 1512-ben szerez doktori fokozatot. Hosszú lelki válság után ismerte fel, mit akar az Isten az emberrel. Ettől kezdve az Ige személyes átélésének és megtapasztalásának nélkülözhetetlenségét hirdette. Alapvető felismeréssé vált számára, hogy Isten végtelenül irgalmas, valamint hogy nem tettei által igazul meg az ember, hanem a hite által. Később erről így ír: "Tehát a hitből fakad az Isten szeretete és ebből a szeretetből egy szabad, szófogadó, vidám élet, felebarátokat szolgálva ingyen." 1517-ben a búcsú- (bűnbocsánati) cédulák kereskedelme elleni tételeivel elindítja a reformációt. Teológiai munkássága könyvtárnyi anyagot tesz ki, lefordította német nyelvre a Bibliát, kommentárokat, vitairatokat készített, kiterjedt levelezést folytatott. Gondolkodásával alapjaiban változtatta meg korának istenképét, hatása óriási. Követőit előbb protestánsoknak, majd lutheránusoknak nevezik.

magnificat
Máriának, Jézus anyjának hálaadó éneke kezdődött ezzel a szóval (Lukács 1, 46). Máriát dicsőítő ének, ill. ennek zenei feldolgozása.

mariológia
A teológia Mária személyével foglalkozó ágát nevezik így, egyben a Máriáról szóló tanítást is jelenti.

Márk
A négy evangélista egyikeként tartják számon, a nevéről elnevezett evangéliumot viszont nem biztos, hogy ő írta. Nyolcszor találkozunk nevével az Újszövetségben, pontos személyét illetően megoszlanak a vélemények. Minden valószínűség szerint gazdag családból származhatott, kérdéses, hogy találkozott-e Jézussal. Pál, Barnabás és Péter ismeri, talán a szélesebb tanítványi körhöz tartozhatott. Márk evangéliuma Rómában keletkezhetett Kr. u. 60-70 között.

Mikeás
Ézsaiás próféta kortársa. Nem nevezi magát prófétának, de fellépését és igehirdetését áthatja a prófétákra jellemző isteni meghatalmazottság tudata. Tevékenysége Kr. e. 733 és 701 közé tehető. Szociálisan talán ő a legérzékenyebb próféta, szókimondóan megnevezi korának visszaéléseit.

Nagy Gyula (1918- )
1950-1982 között a rendszeres teológia professzora az Evangélikus Hittudományi Egyetemen. 1943-ban filozófiai, 1945-ben teológiai doktori fokozatot szerzett.

okkultizmus
A természetfeletti, titokzatos erőkben való hit, illetve az ezekkel való foglalkozás, elmélet.

Papini, Giovanni (1881-1956)
Olasz kultúrkritikus és történész. Kezdetben keresztényellenes gondolkodó, majd megtérése után számos bibliai tárgyú mű szerzője. Híres, ugyanakkor a római katolikus egyház által bírált Jézus-életrajzot is írt.

passió
Kínszenvedés, az evangéliumok Krisztus szenvedéseit elbeszélő részeit nevezzük így.

Pál apostol
Sokan az újszövetség legjelentősebb teológusának tartják, számos levele olvasható a Szentírásban. Hittérítői munkássága kiemelkedően fontos, ő ismertette meg elsőként a pogány világgal Krisztus evangéliumát, Kr. u. 46- 58 között végigjárta Kis-Ázsiát és Görögországot. Életrajzának adatait a Gallio prokonzul előtti megjelenéséhez szokták viszonyítani, mivel ez az egyetlen olyan rendelkezésünkre álló életrajzi adat, amely Biblián kívüli dokumentumból is ellenőrizhető.

sanctus
Szent, szentséges. Őskeresztyén dicsérő himnusz, a zenés misék negyedik tételének neve.

Silesius, Angelus Silesius (1624-1677)
A misztika hatása alatt álló tudós, aki előbb orvosként, majd teológusként dolgozott Strassbourgban, Leidenben és Páduában.

spiritizmus
Azt a hiedelmet nevezzük így, mely szerint a halottak lelkével, a szellemekkel közvetítők segítségével érintkezni, kommunikálni lehet.

szeráf
A zsidó és a keresztyén vallásban egyaránt az angyalok legfelső karának hatszárnyú angyala.

teozófia
Misztikus vallási elmélet, mely az emberi lélek Istennel való egységéről szól, a kiválasztottak közvetlen kapcsolatot létesíthetnek a túlvilággal.

Túróczy Zoltán (1893-1971)
Evangélikus püspök. Háromszor választották püspökké, előbb Nyíregyháza, majd Győr, végül Budapest székhellyel, de a kommunista hatalom minden esetben lemondatta. Elsősorban a finn teológia hatása alatt álló evangéliumi igehirdető.

üdvtörténet
A keresztény történelemfelfogás szerint az az időszak, amelyben Istennek a világgal, benne az egyes emberrel kapcsolatos terve megvalósul.