Ezek a legjobb kaszkadőr filmek

Halálbiztos: Kurt Russell a filmtörténet egyik legemlékezetesebb és legveszélyesebb kaszkadőre
Vágólapra másolva!
A hamarosan a mozikba érkező A kaszkadőr okán összegyűjtöttük a legjobb filmeket, amelyek részben vagy egészben kaszkadőrökről szólnak. Itt a lista!
Vágólapra másolva!

Amióta csak film létezik, a kockázatos (gyakran életveszélyes) mutatványokat előadó hivatásos szakemberek, azaz a kaszkadőrök munkája nélkülözhetetlen a látványos filmjelenetek elkészítéséhez. Sőt, gyakran megesik, hogy a színészt nem kaszkadőr váltja a nyaktörő mutatványok felvételekor, hanem maga a sztár ragaszkodik hozzá, hogy a testi épségét kockáztatva, de megcsináljon egy elkápráztató trükköt a film kedvéért. Jackie Chan, Tom Cruise, Harrison Ford vagy épp Jean-Paul Belmondo mind híresek az efféle veszélyvállalásról − de már a filmtörténet hajnalán, a némafilm-korszakban a legjobb burleszk-színészek például eleve így dolgoztak, elég Chaplin vagy Buster Keaton kacagtató, de valójában nagyon is veszélyes mutatványaira gondolni.

kaszkadőr
A kaszkadőr: a legújabb film, ami teljes egészében egy hivatásos filmdublőr kalandjait követi
Fotó: UIP-Duna Film

A kaszkadőrök tehát már több mint 100 éve fontos szerepet vállalnak a filmlátvány létrehozásában, ennek ellenére a legismertebb filmes elismerés, azaz az Oscar-díj megfeledkezik e szakemberek munkájáról: hiába lobbiznak a kaszkadőrök, nekik nem jár saját díj az amerikai filmakadémiától (az amerikai rendezők és a színészek céhei ugyanakkor rendszeresen osztanak kaszkadőr-díjat).

Könnyen lehet, hogy ezen (az azonos című tévésorozatból készült) A kaszkadőr (The Fall Guy) változtat: a május 2-tól a magyar mozikban is látható, Ryan Gosling főszereplésével készült akció-vígjáték főszereplője ugyanis egy hivatásos filmes kaszkadőr, és már a film előzetese alapján nyilvánvaló volt, hogy a film alkotói szeretnék reflektorfénybe állítani ennek a mostohán kezelt szakmának a legrangosabb képviselőit. Például a film kaszkadőrkoordinátorát, Chris O’Harát, aki az elmúlt két évtizedben olyan filmek mutatványait vezényelte le (mind technikai, mind esztétikai szempontból minden egyes lépést megtervezve), mint a Pearl Harbor – Égi háború, két Mátrix-folytatás vagy John Wick és A gyilkos járat – és akinek neve mellett A kaszkadőrben (Hollywood történetében először) a kaszkadőrdizájner megnevezés áll, amivel a film alkotói ugyancsak azt szeretnék jelezni, hogy a munka nem csak technikai, de művészi jellegű is.

Ezek a legjobb kaszkadőr filmek

Összeállításunkban azt az 5 filmet mutatjuk be, amelyek nem csupán látványos kaszkadőrjelenetekkel készültek, de részben vagy egészben kaszkadőrökről is szólnak. Bár már az 1930-as években is készültek filmek kaszkadőrökről (például az 1933-as Lucky Devils), kifejezetten az elmúlt 50 év terméséből válogattunk, valamint a kiválasztott filmeket nem esztétikai, hanem kronológiai sorrendben listáztuk.

Az állat (1977)

Claude Zidi akció-komédiájának az a Jean-Paul Belmondo a főszereplője, aki híres volt arról, hogy csak akkor nem ő vitte véghez az életveszélyes jelenetek kivitelezését, ha azt a producerek kifejezetten megtiltották neki (főként a filmbiztosítás miatt, illetve mert Belmondo egy-egy sérülése után hónapokig le kellett állni a forgatással).

Belmondo Az állatban egy filmes kaszkadőrt alakít, aki épp az esküvője előtt, a menyasszonyával (Raquel Welch) együtt balesetet szenved egy balul sikerült autós mutatvány kivitelezése közben, ezért a nő kiadja az útját − a férfi viszont nem adja fel, és elmaszkírozva magát, híres színészként próbálja visszahódítani szíve választottját.

A film a témájánál fogva hemzseg a látványos mutatványoktól, legyen szó autós üldözésről, egy repülő szárnyán való egyensúlyozásról vagy egy tigrissel való veszélyes találkozásról – azaz Az állat nem csupán szórakoztató film, de tisztelgés is a kaszkadőr mesterség előtt.

Belmodo a kaszkadőr: Az állat

A kaszkadőr (1980)

Ez a Peter O'Toole, Steve Railsback és Barbara Hershey főszereplésével, Richard Rush rendezésében készült akció-vígjáték az 1970-es évek nagy kaszkadőrfilmjei előtt tisztelegve szinte teljes egészében egy filmforgatáson játszódik. Egy vietnami veterán, akit gyilkossági kísérlet vádja miatt keres a rendőrség  menekülés közben szinte belecsöppen egy I. világháborús csatajelenet felvételébe, és bár hősieskedésével tönkre teszi a jelenetet, a rendező rögtön munkát ajánl neki: legyen kaszkadőr.

A fiatalember veszélyesebbnél veszélyesebb mutatványokat él túl, de egyre erősödik benne az érzés, hogy a rendező tulajdonképpen meg akarja ölni...

Rush filmje mai szemmel is látványos és izgalmas kalandfilm, ami azt mutatja be, hogy a kaszkadőrjelenetek kigondolásához és végrehajtásához is bátorság és némi őrültség szükséges.

Halálbiztos (2007)

Quentin Tarantino filmje egyszerre tiszteleg a B-filmek és a kaszkadőrök előtt. Míg a Halálbiztos első felében egy sorozatgyilkos autós kaszkadőr és áldozatai történetét ismerjük meg, a második részben az újabb kiszemelt áldozatok filmes nők: egy sminkes, egy modell, egy fodrász és egy kaszkadőr. Akik nem hagyják magukat, így a slashernek induló film a második részben női bosszúfilmmé alakul.

Tarantino egy olyan korszak előtt tiszteleg, amikor még igazi autókkal ütköztek igazi férfiak – és nők: a női bosszúállócsapat kaszkadőr tagját az az új-zélandi Zoë Bell alakítja, aki olyan filmekben vállalta az életveszélyes trükkök kivitelezését, mint a Kill Bill, a Macskanő, a Vasember 3 vagy a Thor: Ragnarök.

Halálbiztos
Fotó: Dimension Films

Drive – Gázt! (2011)

Ha már jelen összeállításunkat a Ryan Gosling nevével fémjelzett A kaszkadőr kapcsán készítettük, semmi esetre sem feledkezhetünk meg a sztár egyik legjobb filmjéről, a Nicolas Winding Refn által rendezett, a cannes-i filmfesztivál rendezői díjával kitüntetett Drive-ról sem, amelyben Gosling autóskaszkadőrt alakít, aki a szomszédban lakó nő és annak gyereke kedvéért bonyolódik egyre meredekebb alvilági kalandokba.

Refn filmje a legjobb autós üldözős filmekből merített ihletet a Bullittól a Halálos iramban-mozikig, hangulatában és látványában pedig önálló világot hozott létre a kaszkadőrös filmek között.

Drive - Gázt!
Fotó: FilmDistrict

Volt egyszer egy Hollywood (2019)

Tarantino újabb (részben) kaszkadőrös filmje Hollywood aranykorának vége, az 1960-as évek előtt állít emléket, benne néhány ügyes kaszkadőrmutatvánnyal, magának a kaszkadőr mesterségnek a dicséretével és persze finom utalásokkal a saját korábbi kaszkadőr filmjére (például a Halálbiztos főgonosza, Kurt Russell és Zoe Bell kaszkadőr-házaspárként való szerepeltetésével).

Volt egyszer egy Hollwood
Fotó: Sony Pictures Releasing

A film legizgalmasabb mellékszereplője a Brad Pitt által megformált Cliff Booth, aki aztán egyszemélyes hadseregként állítja meg a Manson-bandát – alakításáért Pitt el is nyerte a legjobb férfi mellékszereplő Oscar-díját, ezzel ő lett az első színész, aki kaszkadőr szerepben megkapta az amerikai filmakadémia elismerését...

Ki tudja, talán a most a mozikba kerülő A kaszkadőr után maguk a kaszkadőrök is Oscar-díjasok lehetnek.