Nicolas Cage teljesen megtébolyodott, a cancel culture őrületének áldozata lett

Álmaid hőse
Vágólapra másolva!
A színész új filmje lényegében egész karrierjét összegzi: ezúttal is féktelenül ripacs, de talán soha nem volt még ilyen szórakoztató a féktelen játéka, az Álmaid hőse ráadásul egyszerre vicces, erőszakos és végtelenül abszurd.
Vágólapra másolva!

Nicolas Cage talán a legszélsőségesebb hollywoodi sztár, akinek minden kiváló filmjére jut egy borzalmas, állandóan széles gesztusok jellemzik a vásznon és az interjúiban egyaránt, gyakran végtelenül ripacs, viszont egy különös oknál fogva ezt teszi egy hihetetlenül izgalmas figurává. Ugyanis

szerepelhet bármilyen fércműben, az extravagáns alakításai még azokat is szórakoztatóvá teszik valamelyest; azzal soha nem lehet vádolni, hogy a játéka unalmas vagy sótlan lenne. Ha pedig egy kiváló forgatókönyv akad a kezébe, akkor csodát művel a vásznon, mint teszi azt a legújabb filmjében is.

Álmaid hőse Forrás: Mozinet

A norvég Kristoffer Borgli rendező a 2022-es Rosszul vagyok magamtól című filmjében már bizonyította, végtelenül vonzódik az abszurdhoz és a groteszkhez, hiszen egy lányról szólt, aki azzal próbálta felkelteni a pasija figyelmét, hogy egyre durvább önsértésbe kezd. És annak ellenére, hogy a Cannes-ban bemutatott alkotás számos fesztiváldíjat nyert, nem volt annyira erős, mint amennyire az alapkoncepcióból kiindulva reméltük, és bár szinte sosem sül jó ki abból, ha egy európai direktor Amerikában próbál szerencsét, az Államokban forgatott új művével úgy érezzük, a direktor most igazán megtalálta a hangját. Ezúttal ugyanis képes volt az extravagáns stílusát magabiztos, szórakoztató, lendületes és könnyen fogyasztható formába öntenie.

Álmaid hőse Forrás: Mozinet

Viszont szerencsére szó sincs arról, hogy kommersz irányba indult volna el: az Álmaid hőse ugyanis amellett, hogy a maga abszurd módján rendkívül vicces és olykor drámai, nagyon erős többélű társadalomkritikát fogalmaz meg: egyrészt hiteles képet ad a marketingesek gátlástalanságáról, ráadásul mindezt látnoki erővel teszi, hiszen a filmben egy technológiai cég azon dolgozik, hogyan használhatnánk pénzkeresetre a tudatos álmodást; jelenleg éppen ezen munkálkodik a valóságban a Prophetic nevű vállalat, a forgatókönyv megírásának idején azonban ezt még nem lehetett tudni. Másrészt

fekete tükröt állít a cancel culture-nak, a főhős úgy válik a társadalom számkivetettjévé és úgy omlik össze kártyavárként az élete egy pillanat alatt, hogy bármi rosszat tett volna érte.

Álmaid hőse Forrás: Mozinet

A legnagyobb bűne egyedül az, hogy korosodó férfiként a közösségi médiában a lehető legügyetlenebbül reagál a szituációra, a film így kiosztott egy pofont az online világnak is.

Az alkotás minden érdeme azonban kevesebbet érne Nicolas Cage játéka nélkül, hiszen lényegében az ő egyszemélyes show-járól beszélhetünk, és ezúttal csúcsformában van. Elképesztően szórakoztató a szorongó és vergődő kisemberként, és nem meglepő módon akkor is, amikor tébolyultan tűnik fel másik rémálmaiban.

Nem kérdés, a filmnek ott van a helye a pályája tíz legkiválóbb alakítása között, és az Álmaid hőse után nagyon sajnáljuk, hogy a színész épp most tervezgeti a visszavonulását.