Meghalt az Oscar-díjas remekmű rendezője

Tűzszekerek
Vágólapra másolva!
Elhunyt 86 éves korában Hugh Hudson, a négy Oscar-díjat nyert Tűzszekerek című történelmi sportdráma brit rendezője – közölte a művész családja.
Vágólapra másolva!

Első felesége, Sue tájékoztatása szerint Hudson egy londoni kórházban halt meg rövid betegséget követően. Hudsont három közeli hozzátartozója, Sue, mostani felesége Maryam és fia, Thomas gyászolja.

Hudson az 1960-as évek végén és az 1970-es években reklámfilmeket készített, később dokumentumfilmezésbe fogott, ideértve az argentin Juan Manuel Fangio legendás autóversenyző életrajzi filmjét is.

Tűzszekerek Forrás: 20th Century Fox

Első játékfilmes rendezése, az 1924-es nyári olimpia két brit rövidtávfutójának kihívásait megfilmesítő Tűzszekerek című filmje 1981-ben

négy Oscar-díjat is nyert, köztük a legjobb film és forgatókönyv elismerését, de Vangelis úttörő muzsikáját is Oscarral jutalmazták.


A Tűzszekerek emellett még (csak a legfontosabbakat kiemelve) három BAFTA-díjat nyert, Cannes-ban megkapta az ökumenikus zsűri díját és Ian Holm is színészi díjat kapott, ez lett a legjobb külföldi film a Golden Globe-gálán, az Oscar-jelölt Hudsont pedig Torontóban választották a legjobb rendezőnek.

Hudson további filmes sikerei között szerepel az 1984-es Tarzan, a majmok ura. Ugyanakkor nem minden alkotása hozott számára elismerést, az amerikai függetlenségi háborúról készített 1985-ös, Al Pacino főszereplésével készült Amerika fegyverben például nem volt kasszasiker, de a kritika is rosszul fogadta - igaz, a rendező még nem volt kész az elképzeléseinek megfelelő végső változattal, amikor a stúdió forgalmazásba küldte a filmet.

A 86 éves korában meghalt rendező továbbá olyan játékfilmeket rendezett, mint a Cannes-ban bemutatott Bukott angyalok (1989), az Élet a birtokon (1999) és a szintén Cannes-ban (zárófilmként) vetített Álom Afrikáról (2000). Utolsó filmjét 2016-ban mutatták be, az Altamira felfedezése főszereplője Antonio Banderas volt.