Ezek voltak Gina Lollobrigida legjobb filmjei - videók

Gina Lollobrigida élete képekben, galéria, 1951
FANFAN LA TULIPE 1951 de Christian Jaque Gina Lollobrigida Gerard Philipe. COLLECTION CHRISTOPHEL © Amato Produzione - Filmsonor - Les Films Ariane (Photo by Prod DB © Amato Produzione - Fil and Amato Produzione - Filmsonor - / Collection ChristopheL via AFP)
Vágólapra másolva!
Ahogy azt megírtuk, 95 évek korában meghalt Gina Lollobrigida, az 1950-es és 1960-as évek európai és nemzetközi filmművészetének egyik legnagyobb sztárja. Összegyűjtöttük a nagy színésznő legemlékezetesebb filmjeit.
Vágólapra másolva!

Királylány a feleségem

Gina Lollobrigida 1946-ban állt először kamerák elé, már túl volt közel két tucatnyi kisebb szerepen, amikor 1952-ben Christian-Jaque felkérte a francia-olasz koprodukcióban készült kosztümös kalandfilm, a Tulipanos Fanfanról szóló népdal ihlette Királylány a feleségem női főszerepére, amelyben a főszerepet alakító Gérard Philipe mellett egy csapásra világsztár lett az akkor 25 éves színésznőből.

Az éjszaka szépei

A nagy francia rendező, René Clair ugyancsak Gérard Philipe oldalán szerepeltette Az éjszaka szépei című zenés komédiában.

Afrika kincsei (Ördögi kör)

A Hollywoodot is meghódító Lollobrigida amerikai filmjeinek egyike, 1953-ból – amelyben az Oscar-díjas John Huston rendezte és a klasszikus hollywoodi filmgyártás legnagyobb férfi színésze, Humphrey Bogart volt a partnere.

Kenyér, szerelem, fantázia/Kenyér, szerelem, féltékenység

Luigi Comencini 1953-as komédiájának és annak 1954-es folytatásában Lollobrigida a "Vadmacska" néven emlegetett falusi vadóc lányt alakította Vittorio de Sica oldalán, óriási sikerrel (az első filmért BAFTA-díjra is jelölték, valamint elnyerte az Ezüst Szalag-díjat).

A nagy sikerű film harmadik részében (Kenyér, szerelem és...) azonban az új rendező, Dino Risi már nem Lollobrigidát, hanem nagy vetélytársát, Sophia Lorent szerepeltette.

La Romana

A Luigi Zampa rendezte, a fasizmus idején játszódó 1954-es Moravia-adaptációban Lollobrigida egy modellt alakít, aki egy rosszul végződő szerelmi affér után kénytelen utcalányként boldogulni – egy ellenálló pedig mindenáron meg akarja menteni a szerelmével.

A világ legszebb asszonya

A film, amelyért Lollobrigida először nyerte el a legrangosabb olasz filmes kitüntetést, a legjobb színésznőnek járó David di Donatello-díjat. A Robert Z. Leonard rendezte, a 20. század elején játszódó, a korszak egyik nagy dívájának, Lina Cavellierinek emléket állító romantikus filmben a színésznő Cavalierit alakította, Vittorio Gassman oldalán.

Trapéz

A nagyszerű brit rendező, Carol Reed 1956-ban bemutatott nagyszabású és ma is látványos szuperprodukciójában, a cirkuszi légtornászok világába kalauzoló Trapézban Gina Lollobrigida Burt Lancaster és Tony Curtis oldalán alakítja a minden tekintetben életveszélyes artistanőt.

A párizsi Notre-Dame

Jean Delannoy 1956-os, ma is népszerű Victor Hugo-adaptációja, amelyben Lollobrigida alakítja a vonzó cigánylány Esmeraldát, és Anthony Quinn a párizsi katedrális csúf harangozóját, Quasimodót.

Császári Vénusz

Ugyancsak Delannoy rendezte a színésznőt a Napoleon nővéréről szóló 1962-es életrajzi drámában, amelyért Lollobrigida második David di Donatello-díját is átvehette (és amelynek operatőre a magyar Pogány Gábor volt).

Császári Vénusz Forrás: AFP

Jó estét, Mrs. Campbell

Melvin Frank 1968-as romantikus komédiájában a címszerepet alakító Lollobrigida mellett olyan sztárok szerepeltek, mint Telly Savalas vagy Shelley Winters. Az olasz színésznő ezért a filmért nyerte el harmadik David di Donatello-díját, valamint Golden Globe-díjra is jelölték alakításáért.